fbpx
Kaupunkiuutiset

Näin sisustat koululaisen huoneen

Pidä mielessä pari oppia ja saat nuorelle kelpo sopin, jossa läksyjen teko ja oleskelu maittaa.

1. Järjestä kouluikäiselle rauhallinen paikka tehdä läksyjä, tilaa vapaa-ajan jutuille ja levollinen nukkumatila. Halu ja kyky oppia uutta lähtee kunnon yöunista ja mahdollisuudesta puuhastella kiireettä mieluisten asioiden parissa.

2. Suunnittele huone aikaa kestäväksi ja kätevästi muunneltavaksi, sillä lapsen tarpeet ja mieltymykset muuttuvat. Hyödynnä tarvittaessa sisustussuunnittelijaa. Valitse materiaaleiltaan ja muotokieleltään kestäviä kalusteita. Moduleista koottavat ovat käteviä. Samoista osista voi rakentaa esimerkiksi joko pöydän tai vaihtoehtoisesti hyllyn.

3. Huomioi koululaisen toiveet esimerkiksi yksityiskohdissa, jotka voi karsia, mikäli niihin kyllästyy. Lapsi viihtyy huoneessa, joka näyttää ja tuntuu omalta. Ideoikaa hauskoja ja käytännöllisiä katseenvangitsijoita. Tapetoikaa yksi seinä persoonallisella tapetilla. Tehkää pöydästä piirrustusalusta liitutaulumaalilla. Toteuttakaa lattiaan ruutuhyppelylaatikot tai seinään lukukujärjestys japanilaisella paperiteipillä, joka on helppo kiinnittää sekä tarvittaessa irrottaa jälkiä jättämättä.

4. Sijoita sänkyyn sekä patjaan, joka on suunniteltu tukemaan kasvuikäisen luustoa ja lihaksistoa. Kun päivän päätteeksi oikaisee kunnon patjalle, niska- ja hartiajännitykset eivät vaivaa. Panosta lisäksi laadukkaisiin ja käytännöllisiin vuodevaatteisiin. Hanki esimerkiksi puuvillasatiiniset pussilakanat ja huppumainen vetoketjullinen päiväpeitto, joka tekee vuoteen petaamisesta helppoa pienellekin koululaiselle.

Riittävästi valoa

5. Valaise huone esimerkiksi työpisteen ja lukunurkkauksen himmennettävin kohdevaloin. Saat valoa sinne, missä sitä kaivataan ja sen verran kuin sille on tarvetta. Valaistus on kohdillaan, kun sitä on riittävästi, se on voimakkuudeltaan tasaista ja suunnattu niin, että se ei osu näkökenttään. Valitse tukevat, kuumentumattomat ja muutoinkin turvalliset valaisimet, joista ei edes pelien tiimellyksessä koidu vaaraa. Suosi päivänvaloa. Hanki verhot ja kaihtimet pimentämään sekä suojaamaan auringonvalon häikäisyltä.

6. Hanki tukeva ja riittävän suuri, mielellään vähintään 80 cm syvä ja 100 cm leveä työpöytä. Siinä mahtuu työskentelemään hyvin ja tarvittaessa tilaa on tietokoneellekin. Korkeutta olisi hyvä pystyä säätämään, jotta oikea työasento löytyy vaivatta ja pöydässä on kasvunvaraa. Jalkojen pitäisi sopia hyvin pöydän alle.

7. Valitse työtuoli käyttäjälleen. Vanhemmalta sisarukselta peritty tuoli voi olla liian suuri, jolloin istuminen siinä pidempään väsyttää ja kipeyttää selän ja hartiat. Hyvän työtuolin istuinkorkeutta, selkänojan korkeutta ja jopa istuinosan syvyyttä on mahdollista säätää. Selkänoja tukee kunnolla ristiselkää. Istuinosa ei paina polvitaipeita tai reisiä.

Tarpeeksi väljyyttä

8. Kalusta huone väljästi. Avarassa tilassa on mukava touhuta ja siivous käy sujavasti. Tuplaa tila niukoissa neliöissä parvella, jonka alle järjestät työpisteen. Kätevä keino säästää huonealaa on säilyttää kirjoja ja perinteisen kirjahyllyn sijaan tauluhyllyissä.

9. Järjestä riittävästi säilytystilaa. Ihanteellisimmillaan jokaiselle tavaralle on paikkansa, jolloin järjestys säilyy pienellä vaivalla. Ota sängyalus käyttöön matalin pyörällisin laatikoin. Hyödynnä seinät, huonekorkeus ja nurkat ripustamalla tavaroita koukkuihin ja naulakkonuppeihin sekä hankkimalla tilaan kulmakaappi. Kaikelle tähdelliselle jää paremmin tilaa myös, kun kannustat lasta luopumaan turhasta.

10. Suosi huonekaluissa ja tekstiileissä kulutusta ja huoltamista sietäviä materiaaleja, joita ei tarvitse liiaksi leikeissä ja peleissä varoa. Hanki esimerkiksi kokopuinen työpöytä, joka kestää kolhut ja ikääntyy kauniisti ja puuvillainen tai keinokuituinen lyhytnukkainen matto, joka on tarvittaessa vaivaton puhdistaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset