fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Näin toimit taksia tilatessa: ota ulkomailta opitut ohjeet käyttöön ja sovi hinta ennen matkaa

Harvoin taksia käyttävä kuluttaja on hämmentynyt. Miten tilaan taksin, mistä tiedän hinnan ja mitä palvelua kannattaa käyttää? Kuva: Tuulia Viitanen

Miten taksin saa?

Kanta-Hämeen Aluetaksin auton saa tilattua joko kännykkään ladattavalla Valopilkku-applikaatiolla tai soittamalla 0600 55 1111. Puhelun hinta on 1,25 €/puhelu + 25snt/10sek+pvm.

– Meillä on tarkoitus laajentaa Valopilkun lisäksi applikaatiovalikoimaa alkuvuodesta 2019. Mukaan tulee muun muassa hinnan arvioiminen ja myös maksaminen applikaatiolla etukäteen, Kanta-Hämeen Aluetaksi oy:n toimitusjohtaja Juha Sirviö kertoo.

Aluetaksi käyttää markkinoinnissa nimeä Taksi Häme.

Hämeenlinnassa liikennöi myös Inter Taksi. Heidän autonsa voi tilata Inter Taksi -sovelluksesta sekä puhelimitse numerosta 029 170 1771. Soitto yhtiön puhelinkeskukseen maksaa normaalin paikallisverkkomaksun verran.

 

Mitä se maksaa?

Taksi Hämeen perushinta 5,90 euroa on voimassa arkisin kello 6–20. Hinta on sama myös lauantaisin, kirkollisten juhlapyhien sekä itsenäisyyspäivän aattona ja vappuaattona kello 6–16 alkavissa taksikyydeissä. Muina aikoina ja sunnuntain ollessa aattopäivä Taksi Hämeen perushinta on 9 euroa.

Taksi Hämeen kilometrihinnat riippuvat matkustajamääristä. 1–2 henkilölle kilometrihinta on 1,60 euroa, 3–4 henkilölle 1,91 euroa, 5–6 henkilölle 2,07 euroa ja yli 6 henkilölle 2,23 euroa per kilometri.

Maksuvälineinä takseissa käyvät käteinen sekä yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Taksi Hämeen hinnoitteluperusteet ovat voimassa aina, kun taksi tilataan puhelimitse, Valopilkun kautta tai ottamalla Taksi Hämeen auton tolpalta.

– Silloin toki voi neuvotella hinnasta pidemmän matkan osalta, mutta tuo hintaliitteemme on voimassa asiakkaalle enimmäishinnoittelun suhteen. Yllätyksiä hinnoittelun suhteen ei tule eli emme peri mielivaltaisesti mitä tahansa hintoja, toimitusjohtaja Sirviö sanoo.

Taksi Hämeen hinnan voi kysyä joko tilatessa puhelimitse, katsoa verkkosivuilta tai erilliseltä pvm-hintaiselta puhelinlinjalta, jossa hinnoittelun perusteet kerrotaan nauhoitteella. Nauhoitteen numero tulee toimitusjohtaja Sirviön mukaan käyttöön viimeistään vuodenvaihteessa uusien verkkosivujen myötä.

Inter Taksin lähtömaksu on 3,99 euroa. Matkan ajalta hintaa kertyy 79 senttiä per kilometri ja 69 senttiä per minuutti.

Tilataksin kohdalla lähtömaksu on sama, mutta matkan aikana mittari raksuttaa hieman enemmän: 1,5 euroa per kilometri ja 69 senttiä per minuutti.

Inter Taksia operoivan Inter Cab oy:n toimitusjohtaja Tomi Vasiljevin mukaan Inter Taksin hinnoittelussa ei ole ajankohdasta tai kysynnästä riippuvia muutoksia.

Inter Taksin kohdalla matkan hinnoitteluperusteet saa sovelluksesta ja puhelinkeskuksessa asiakaspalvelija auttaa tarvittaessa.

Sekä Taksi Hämeen että Inter Taksin verkkosivujen kautta löytyy myös laskuri, jonka avulla matkan hinnan voi arvioida etukäteen.

Trafi vaatii, että jos matkan hinta on arvion mukaan yli 100 euroa, niin kuljettajan on ilmoitettava siitä asiakkaalle etukäteen.

 

Suosi ennakkotilausta

Taksi Hämeen toimitusjohtajan Juha Sirviön mukaan taksi kannattaa ehdottomasti tilata ennakolta, mikäli on tarve päästä tietyn aikataulun mukaan esimerkiksi jatkoyhteyksille junaan tai lentokoneeseen. Ennakkotilauksen minimiaika on 30 minuuttia. Taksi Häme ei peri ennakkotilausmaksua.

– Hiljaisen kysynnän aikaan, esimerkiksi arkiöinä tai varhain aamulla, kannattaa tehdä ennakkotilaus jo vuorokautta aiemmin. Nyt kun liikennepalvelulaki ei velvoita enää päivystykseen eikä asemapaikkoja ole, niin saamme ennakkotilauksista tiedon hyvissä ajoin autoille, jotta voivat sen kuitata, Sirviö selvittää.

Hänen mukaansa Taksi Hämeeltä lähtee aina asiakkaalle tekstiviesti, jossa kerrotaan mikä on ennakkotilauksen hoitavan taksiauton numero. Viestissä näkyy myös auton puhelinnumero siltä varalta, että asiakas ja auto eivät esimerkiksi löydä toisiaan.

Sirviö suosittelee ennakkotilauksen käyttöä eritoten kaupunkien ulkopuolella pienemmissä kunnissa, koska lyhyellä varoitusajalla auton saaminen on epävarmaa.

– Liikennepalvelulain myötä emme valitettavasti voi taata, että palvelua pienemmiltä alueilta löytyy, kun päivystys- ja liikennöintivelvoitetta ei ole, Sirviö muistuttaa.

Inter Taksilta auton voi varata ennakkoon soittamalla puhelinkeskukseen tai kännykkäsovelluksessa kirjoittamalla ajankohdan ”viesti kuljettajalle” -kenttään. Ennakkovarauksista ei peritä lisämaksua.

– Sovellusennakossa kuljettajamme soittaa aina takaisin ja vahvistaa tilauksen asiakkaalle, toimitusjohtaja Tomi Vasiljev kertoo.

 

Miten toimia ongelmatilanteissa?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yrityksen vastuulle kuuluva virhe on, jos palvelu ei sisällöltään, suoritustavaltaan tai tulokseltaan vastaa sitä, mitä on sovittu. Näin on esimerkiksi silloin, jos taksi saapuu eri aikaan kuin tilatessa sovittiin, ei saavu lainkaan tai taksin varustelu poikkeaa sovitusta.

Virasto ohjeistaa, että ongelmatilanteissa on aina ensin otettava yhteyttä yritykseen, jonka kanssa on asioinut, esimerkiksi taksiyritykseen tai taksien välityskeskukseen.

Valituksen tekemisessä voi tarvittaessa hyödyntää Reklamaatio-apuria, joka löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta. Apua voi kysyä myös kuluttajaneuvonnasta.

Jos hintaa tai hinnan määräytymisen perusteita ei ole ilmoitettu etukäteen, asiasta on ilmoitettava Trafille. Harhaanjohtavasta hintailmoittelusta ja markkinoinnin ongelmista voi puolestaan ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon kuluttaja-asiamiehelle.

 

Entäs Uber?

Uber-kyytipalvelua ei ole tällä hetkellä saatavissa Suomessa muualla kuin pääkaupunkiseudulla, mutta palvelusta on kyllä tarkistettavissa kyydin hinta Helsingistä Hämeenlinnaan. Jos kaupunkien päärautatieasemien välin huristelisi Uber-auton takapenkillä, matkan hinta-arviot alkavat 124 eurosta ja menevät yli 200:n.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset