Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Kaupunginmuseon kuukauden esine muistuttaa vaalien historiasta – Sata vuotta sitten vaaliuurnaan tippui hyvin harvoin naisen nimi

Peltinen vaaliuurna kaupunginmuseon kuukauden esineenä.
Kuvassa näkyy peltinen vaaliuurna muutama vuosi sen käyttöönoton jälkeen, tässä se palvelee eduskuntavaaleissa 1910-luvulla. Valokuva on otettu Hämeenlinnan Raatihuoneelta, jossa vaalivirkailijat odottavat äänestäjiä saapuvaksi. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo
Kuvassa näkyy peltinen vaaliuurna muutama vuosi sen käyttöönoton jälkeen, tässä se palvelee eduskuntavaaleissa 1910-luvulla. Valokuva on otettu Hämeenlinnan Raatihuoneelta, jossa vaalivirkailijat odottavat äänestäjiä saapuvaksi. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Kuntavaalit lähestyvät ja poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta pääsemme jälleen pudottamaan äänemme vaaliuurnaan.

Olemme saaneet vaikuttaa kunnalliseen politiikkaan yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudelle jo vuoden 1917 vaalilain muutoksesta lähtien. Yhteiskunnalliset muutokset tämän kuluneen reilun sadan vuoden aikana ovat olleet merkittäviä.

Sata vuotta sitten Suomi oli juuri itsenäistynyt, sisällissodan repimä maatalousvaltainen köyhä kehitysmaa. Sosiaaliset erot olivat jyrkät ja varallisuus kertynyt harvoille.

Harva opiskeli kansakoulua pidemmälle. Lääkäriin oli pitkä matka ja lapsikuolleisuus korkea.

Myös sukupuolten tasa-arvo oli kaukana nykyisestä. Vuonna 1919 aloittaneeseen valtuustoon valittiin yksi nainen.

Valtuustossa vain vähän naisia

Hämeenlinnan ensimmäinen naisvaltuutettu oli tohtorinrouva Verna Koskimies, joka luopui paikastaan ennen seuraavia vaaleja. Samalla kaudella valtuustoon nousi varasijalta erään miesvaltuutetun tilalle Lyydia Louhi, joka teki pitkän uran valtuustossa, hän oli jäsen aina 1956 saakka.

Käytännössä naisia oli valtuustossa pitkään erittäin vähän. Ennen toista maailmansotaa valtuustossa ehti olla vain seitsemän naista.

Naisten määrä valtuustossa kasvoi erityisesti 1980-luvulla ja lähivuosina naisia ja miehiä on ollut valtuutettuina suunnilleen yhtä paljon.

Nyt päättyvällä valtuustokaudella on ollut jopa lievä naisenemmistö.

Moni asia paremmin kuin ennen

Monet asiat ovat muuttuneet sadan vuoden aikana paremmiksi, helpommiksi ja turvallisemmiksi.

Näitä muutoksia ja konkreettinen pala yhteiskunnallisen vaikuttamisen historiaa esitellään Hämeenlinnan kaupunginmuseon Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä.

Museossa on nähtävillä Hämeenlinnan kaupungin kunnallis- ja valtiollisissa vaaleissa vuodesta 1907 alkaen käytetty jalallinen peltiuurna. Näyttelyssä olevan uurnan on valmistanut K.G. Tirkkonen Helsingistä.

Kestävät peltiuurnat ovat olleet käytössä vuosikymmeniä, paikoin 2000-luvulle saakka.

Vaaliuurna on esillä Hämeenlinnan kaupunginmuseon Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyssä Museo Skogsterilla 23.1.2022 asti.

 

Kirjoittaja on amanuenssi Hämeenlinnan kaupunginmuseosta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset