Kaupunkiuutiset

Nainen silkkaa terästä

Hämeenlinnalainen Jaana Visulaaka oli jo jättämässä bodyfitnessin kilpakentät, mutta toisin kävi. Viime marraskuussa Visulaaka osallistui Helsingin kulttuuritalolla kansainvälisiin Wabba Universe -kilpailuihin, joiden piti olla hänen viimeisensä. Yllättäen hän olikin finaalin ainoa suomalainen, sijoituksena kuudes, mikä poiki kutsun MM-kilpailuihin Italiaan 12.–14.6.

– Helsingin kisojen piti olla ihana päätös uralle, mutta enhän nyt sitten voinut lopettaa, Visulaaka nauraa.

Samalla myös kilpailusarja koveni. Lajissa sarjoja on viisi, ja ne jaotellaan lihasmassan kireyden perusteella bikinifitness-, fitness-, bodyfitness-, fysiikka- ja kehonrakennus-sarjoihin. Kun Visulaaka Suomessa kilpaili bodyfitness-tasolla, siirrettiin hänet MM-kisassa suoraan kehonrakennus-sarjaan.

– Kehonrakennuksessa taso on kova, ja se on kaikkein raain laji. Laji ei myöskään katso kokoa, vaan kokonaisuus ratkaisee, 162-senttinen teräsnainen kertoo.

Maailmalla lajin harjoittaminen on ammattimaista.

– Esimerkiksi Italiasta oli 900 karsijaa marraskuun kisoihin Kulttuuritalolle. Jo pelkästään jo se kertoo tason kovuudesta maailmalla. Ja nyt kovin vastus on taas Italian Silvia Matta.

Visulaaka siis osallistuu kehonrakennuksen MM-kisoihin. Kaupan päälle hän sai tämän vuoden puolella kutsut WFF -kilpailuihin Ranskassa 27.6. ja WFF EM-kilpailuihin Italiassa 14.7., joihin hän myös aikoo osallistua.

Kovaa treeniä

Parhaillaan treenejä on 12 kertaa viikossa, joista kuusi kertaa viikossa. Sarjan muuttuminen kehonrakennukseksi toi lisähaastetta. Paitsi lihaksia, myös vapaaohjelmaa ja poseerauksia täytyy harjoittaa.

– Kun bodyfitness-kilpailuissa poseerataan neljässä eri asennossa, kehonrakennuksessa on kahdeksan eri asentoa, joissa täytyy saada esille lihasmassan erottuvuus ja kireys. Kehonrakennuksessa on myös vapaaohjelma, jossa on mahdollisuus tuoda parhaat puolet esiin.

Visulaaka on koulutukseltaan hieroja, ja hän opiskelee myös ortopediseksi osteopaatiksi, mutta kisarupeaman myötä opiskelu on toistaiseksi tauolla, sillä aikaa ei ole.

– Italian MM-kisoissa osallistun sekä yleiseen – että Masters-sarjaan. Wabban tuomarit sanoivat, että minulla on mahdollisuus jopa voittaa maailmanmestaruus, mikä toi tietysti hirveät paineet, Visulaaka sanoo.

Laji on herkkä. Samalla kun lihasmassa täytyy saada maksimaaliseksi, pitää rasvaprosentti minimoida. Laji on tasapainottelua treenin, ravinnon ja levon suhteen. Kilpailuhetkellä kaiken täytyy olla sataprosenttisesti kunnossa, eikä turvotuksia tai ylimääräistä nestettä saa kehossa olla. Viimeistelyssä pienikin virhe ruoan, suolan tai nesteen kanssa voi pilata kropan.

– Tämä on hifistelyä kropan, kanssa. Kunto pitää saavuttaa jo 2–3 viikkoa ennen kilpailuja. Pienikin viive, flunssa tai stressi, ja koko homma menee pilalle.

Harrastuksesta elämäntapa

Visulaaka on harrastanut enemmän tai vähemmän tosissaan jo vuodesta -89. Hän päätyi lajin pariin alun perin kipeän selän vuoksi, mutta laji on vienyt naisen totaalisesti mennessään.

– Tämä ei ole enää harrastus vaan elämäntapa. Kilpaileminen asettaa harrastukselle tavoitteita, mutta en silti lopettaisi salilla käymistä, vaikka en kilpailisikaan. Minua kiehtoo se, että tässä lajissa joudut haastamaan itsesi.

Bodyfitness on laji, joka vaati vuosien työn, ja kilpaileminen sen suola.

– Tunnelma kisalavalla on upea. Lavalla on ihan oma maailmansa. Lavan takana taas on tiivis yhteisö, jossa jokainen auttaa toinen toistaan. Ensimmäinen kisakerta jännitti, mutta se tunnelma vaan vie mukanaan.

Kisakone siis odottaa, mutta matkakassa kaipaa vielä täydennystä. Hämeenlinnalainen Sporttimekka on jo lupautunut sponsoroimaan tulevaa MM-kisamatkaa.

– Lisää sponsoreita vielä tarvittaisiin, Visulaaka vinkkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020