Kaupunkiuutiset

Naissäveltäjien esiinmarssi

Kokonainen festivaali järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Kahden ensimmäisen vuotensa aikana festivaali on innostanut niin yleisöä kuin taiteilijoitakin tutustumaan lähemmin naissäveltäjien musiikkiin.

– Samalla kun miespuolisten taiteilijoiden määrä festivaalilla on kasvanut, on kasvanut myös naissäveltäjien teosten määrä. Tänä vuonna 90 prosenttia teoksista on naissäveltäjien musiikkia, Kokonainen festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Linda Suolahti kertoo.

Tänä kesänä kamarimusiikkia kuullaan niin Janakkalassa kuin Hämeenlinnassakin. Elokuun sijaan festivaali pidetään jo 8.–9. kesäkuuta, ja aiemmin nelipäiväinen tapahtuma supistuu nyt kaksipäiväiseksi.

– Pääkonserttien lisäksi järjestämme pieniä pop up -tyyppisiä tapahtumia. Festivaalin budjetti on tällä kertaa pienempi, ja niin kuin aiempinakin vuosina se koostuu eri tahojen apurahoista.

Ensimmäisen festivaalipäivän pääkonsertti järjestetään 8.6. Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa, jossa säveltäjä Cecilia Damströmin Naisen kohtalo -sarjan toinen pianokvintetto ”Aino” saa kantaesityksensä Aino Sibeliuksen innoittamana.

Konsertissa esiintyvät muun muassa klarinetisti Pekka Niskanen, huilisti Heli Haapala, sellisti Lauri Angervo sekä pianisti Tiina Karakorpi. Lisäksi Janakkalassa kuullaan Riikka Talvitien Edith Södergranin runoon säveltämä teos Heli Haapalan esittämänä.

Festivaalin toinen päätapahtuma, ajan hermoon osuva #metoo -konsertti järjestetään Hämeenlinnassa Wetterhoffin Wanhassa Kutomossa 9. kesäkuuta.

– Käännämme katseen Amerikkaan, ja feministibloggaaja Minja Koskela tulee avaamaan Amy Beachin ja Missy Mazzolin elämää ja teoksia, Suolahti kertoo.

Festivaali huipentuu Suistoklubilla klo 21 järjestettävään konserttiin, jossa tarkastellaan yleisön ja esiintyjien suhdetta muun muassa Lotta Wennäkosken uuden Vyyhti -teoksen merkeissä. Ideana on, että myös yleisö osallistuu esitykseen.

– Paikallisista kootaan pienryhmä, joka osallistuu teokseen, mutta keitä siihen kuuluu, on toistaiseksi salaisuus, Suolahti hymyilee.

Kokonainen festivaali Janakkalassa ja Hämeenlinnassa 8.–9.6.2018.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic