Kaupunkiuutiset

Naisten aamun teemana Pyhä Birgitta

Kirjailija Maija Paavilainen on kutsunut Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Naisten aamun vieraaksi teologian tohtori, kirkkohistorian yliopistonlehtori Päivi Salmesvuoren. Hän kertoo eräästä keskiajan tunnetuimmista naisista, Pyhästä Birgitasta ja hänen vaikutuksestaan.  Tilaisuus on lauantaina 4.2. pääkirjaston musiikkisalissa ja se alkaa kello 10.

Salmesvuori tutki väitöskirjassaan Pyhää Birgittaa ja hänen perintöään. Hän on kirjoittanut Birgitasta kirjan Power and Sainthood. The Case of Birgitta of Sweden. Salmesvuori mainitaan erityisesti keskiajan, profetian, vallankäytön, sukupuolen ja mystiikan asiantuntijana. Viime aikoina hän on tutkinut 1900-luvun horrossaarnaajia, erityisesti suomalaista Helena Konttista ja amerikkalaista C.B. Sandersia.

1300-luvulla elänyt Pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär syntyi Ruotsin Upplannissa. Hänen kerrotaan jo lapsena olleen syvästi uskonnollisen ja nähneen jumalallisiksi tulkittuja näkyjä. Birgitta meni naimisiin 13-vuotiaana ja sain kahdeksan lasta. Jäätyään leskeksi hiukan yli 40-vuotiaana hän päätti omistautua täysin hengelliseen elämään. Hän perusti naisille tarkoitetun luostarin Vadstenaan ja saavutti pyhimyksen aseman jo eläessään näkyjensä ansiosta.

8.4. Naisten aamussa vierailee Lars Aejmelaeus ja 29.4. Outi Lehtipuu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset