fbpx
Kaupunkiuutiset

Naivismi on terveellistä

Naivistit Iittalassa -säätiössä puhaltavat raikkaat tuulet. Organisaatiota on uudistettu ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon peräänkuuluttama liiketoimintasuunnitelma on tehty.

Naivismiin törmää yhä harvemmin gallerioissa ja Iittalasta on tullut yksi tämän taidesuunnan keskuspaikoista Suomessa. Viime kesän taidenäyttely vanhalla puukoululla oli menestys.

– Näyttelyllä oli lähes 18 000 kävijää ja teoksia myytiin 495 kappaletta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, Ulla Heinonen säätiöstä kertoo.

– Mahtoiko olla sateinen kesä ja Martti Innasen erikoisnäyttely, mikä sai ihmiset näin hyvin liikkeelle.

Ensi vuoden kesänäyttelyn kuraattoriksi on valittu jyväskyläläinen kuvataiteilija ja kriitikko Hannu Castrén, jolla on ollut myös henkilökohtainen kosketus tähän taidesuuntaukseen.

– Minullakin on ollut naivistinen kauteni, Castrén sanoo.

– Havahduin siihen 1970-luvun alussa. Taiteissa oli vallalla ideologinen realismi ja figuratiivinen sekä elämänläheinen naivismi istui siihen kuvioon. En siis tule tähän tehtävään taiteen leipäpappina, vaan pyrin olemaan todella sisällä naivismin ihanassa maailmassa.

Ikä ei ole este

Castrénin mukaan tullimies Henri Rousseaun esikuvan kautta naivistista taiteilijaa voi usein ilman sen kummempia arvotuksia kutsua sunnuntaimaalariksi. Teokset saattavat syntyä keittiön pöydän ääressä.

– Naivistit eivät välttämättä lähde helposti tuomaan teoksiaan näyttelyihin, koska heillä ei ole ehdotonta pyrkimystä esitellä lahjakkuuttaan. Ikäkään ei ole este luovuudelle, koska tässä lajissa elämäntarinat ja kokemukset ovat arvossaan.

– Tämä on haaste kuraattorille ja haluaisin löytää näyttelyyn eri ikäkausien edustajia ja muutamia uusia kykyjä. Suomalaiset harrastavat intensiivisesti mitä kummallisimpia asioita ja taidehan on yksi terveyden ylläpitäjä.

Lisätietoja nettivulla www.naivistitiittalassa.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset