fbpx
Kaupunkiuutiset

Naivismista iloa kaamokseen

Naivistisen taiteen ystävillä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus nähdä Liisa ja Reijo Jorosen noin 1500 teosta käsittävän taidekokoelman aarteita Iittalan vanhalla puukoululla. Joroisilla on Suomen merkittävimpiin kuuluva naivistisen taiteen kokonaisuus. Kokoelmat eivät ole myöskään koskaan käyneet ulkomailla. Nyt esillä Iittalassa on nähtävänä puolensataa teosta Alice Kairasta Alpo Jaakolaan ja Kosti Ahoseen. Pariskunta lainaa mielellään yksittäisiä teoksia taiteilijoiden pyynnöstä elämäkertanäyttelyihin.

Naivistit Iittalassa -säätiön kuudes talvikauden näyttely on kunnianosoitus Liisa ja Reijo Jorosen työlle naivistisen taiteen arvostuksen ja tunnettuuden hyväksi. Heidän tukensa oli avainasemassa, kun Kalvolan kunta päätti vuonna 2009 perustaa säätiön jatkamaan galleristien Aira ja Kalevi Heinäsen 1989 aloittamaa näyttelytapahtumaa.

– Ainoa kriteerimme teoksia hankkiessamme on, että molemmat pidämme niistä. Jokainen teos koskettaa meitä. Paljastamme ostoillamme aina jotain itsestämme, elämästämme, kiintymyksistämme, tavoistamme, haaveistamme ja vaikkapa eläinrakkaudestamme, hymyilee Reijo Joronen.

Useilla ostetuilla teoksilla on oma tarinansa. Niin silläkin Alpo Jaakolan teoksella, jonka edessä hän toivoo tulevansa kuvatuksi.

– Alpo Jaakola piti vintillä ne teoksensa, joita hän ei halunnut myydä. Eräänä päivänä hän soitti ja sanoi, että nyt hän myisi niitä sittenkin. Menimme Loimaalle tuota pikaa. Tauluja leviteltiin pitkin lattioita ja niistä valkkasimme haluamamme. Sitten ne vasta signeerattiin. Kun taululähetys saapui parin päivän päästä perille, niin tuli suruviesti: Alpo Jaakola oli kuollut aamuyöllä. Hän oli tiennyt kuolevansa.

Värejä Aasiasta

Malesialaismestarit Yosof Gajah Gajah ja Ismail Baba ovat tuoneet lämpimiä värejä Aasiasta. Kotimaassaan miehet ovat tunnettuja, mutta nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Heidät saattoi säätiön kanssa yhteyteen kollega Suomesta, Aimo Katajainen.

– Olen Yusofin facebook-kaveri ja mennessäni käymään Kuala Lumpurissa tein miesten kanssa treffit. Nyt he ovat täällä, kertoo Katajainen, jolla on hyvinkin kunnioitettava verkosto eurooppalaisten naivistitaiteilijoiden kanssa.

Hän sanoo naivistien olevan hyvin kansainvälistä porukkaa. Kollegoita tavataan mieluusti. Malesiaankin oli todella helppo mennä ja tehdä parempaa tuttuutta.

Iittalassa on nähtävillä noin 500 teosta, joista 50 Jorosten kokoelmasta. Jouluvieraita on peräti 12. Näyttely on avoinna 6.1.2015 saakka. Joulutauko pidetään 15.–25.12.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset