fbpx
Kaupunkiuutiset

Naivistit ilottelevat Iittalassa

Naivistit Iittalassa -kesänäyttely täyttää Iittalan vanhan puukoulun hyvällä mielellä ja huumorilla. 29. kertaa järjestettävän näyttelyn nimi on tänä vuonna “Satojen tarinoiden kesä” Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vuoksi.

– Tänä kesänä kiinnitetään erityistä huomiota naivistisen taiteen sisältämiin tarinoihin, kulttuurituottaja Anne Koivunen toteaa.

Näyttelyn on kuratoroinut Hannu Castrén ja mukana on 48 taiteilijaa eri puolilta Suomea.

– Uusia taiteilijoita on kahdeksan, Koivunen tietää.

Koivunen nimeää yhdeksi suosikkitaiteilijakseen Helena Törmälän.

–  Törmälän evakkoaiheiset maalaukset tulvivat tarinoita. Maalaukset on ripustettu niin, että tarina etenee aikajanana vasemmalta oikealle. Tarina alkaa maalauksesta “Evakkoon lähtö” ja päättyy maalaukseen “Muistojen kotiniemi, kaukana Karjalassa”. Törmälä koskettaa minua omalla, värikkäällä historiankuvauksellaan, Koivunen perustelee.

Moni taiteilija on käsitellyt tänä vuonna teoksissaan Kalevalaa. Pirkko Pullinen-Valtosen maalauksissa näkyy myös Suomen leijona- ja vaakuna-aiheita.

Naivismissa yhdistyvät voimakkaat värit ja fantasia. Naivismissa on realistisia ja surrealistisia piirteitä. Kuvat ovat kertovia ja aiheet usein arkielämän kuvausta. Teoksissa on optimismia, empatiaa huumoria ja toisinaan myös ironiaa. Suomessa maalaiselämän kuvaukset kukkineen, niittyineen ja kesämökkeineen ovat yleisiä, samoin inhimillistetyt eläimet. – Suomalainen naivismi on ainutlaatuista maailmassa. Erotumme muista mm. aihemaailmaltamme. Suomessa kuvataan erityisesti eläinaiheita, lahtelainen kuvataiteilija ja kuvittaja Kikka Nyrén kertoo.

Eläinhahmot, varsinkin kissat ovat vakioaihe myös Nyrénin töissä.

– Luonto ja eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Ihmisen ja luonnon suhde onkin pysyvä aihe töissäni, taiteilija tuumii. Nyrénin maalauksissa kissat, ketut, koirat ja pöllöt puuhailevat ihmisten toimissa. Eläinhahmoista löytyy samoja tyyppejä, kuin ihmisistä; on iloisia, kainoja, rakastuneita, ovelia jne. Nyrén on innostunut myös keramiikasta. Hänen keramiikkatöissään esiintyy muun muassa kissoja, jäniksiä, variksia sekä naishahmoja.

Nyrén haluaa ilahduttaa, liikuttaa ja rohkaista taiteellaan. Hän arvioi suomalaisen naivismin arvostuksen olevan nousussa.

Näyttelyn yhteydessä on esillä myös suomalaisen naivismin merkittävän ja rakastetun maalarin Martti Lehdon (1933-2016) muistonäyttely. Lehdon maalauksissa aika näyttää pysähtyneen aurinkoiseen, onnelliseen hetkeen. Taiteilija tunnetaan erityisesti idyllisistä, maalaisympäristöön sijoittuvista kissa-aiheistaan.

Naivistinäyttelyssä on liki 400 teosta. Teoksia on kaikkiaan noin 800, jos myös Aulashopissa myynnissä olevat teokset lasketaan mukaan. Koivunen kertoo, että Iittalan naivistinäyttely on kerännyt mukavasti kävijöitä, ja noin puolet teoksista on jo myyty.

Naivistit Iittalassa 2017, Satojen tarinoiden kesä -näyttely on esillä Iittalan vanhalla puukoululla lasikeskuksen vieressä 20.8. asti. Näyttely on avoinna joka päivä kello 10-19.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset