fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Nälkäinen karhuvieras ei säästänyt edes kananmunankuoria Lammilla – Karhuhavainnot ovat yleisimpiä keväällä, mutta kontion kohtaaminen on silti epätodennäköistä

Karhun aiheuttamista omaisuusvahingoista tehdään vuosittain muutamia ilmoituksia, mutta vaaraksi ihmiselle tai kotieläimelle karhu on vain harvoin. Kuva: Lauri Sääski
Karhun aiheuttamista omaisuusvahingoista tehdään vuosittain muutamia ilmoituksia, mutta vaaraksi ihmiselle tai kotieläimelle karhu on vain harvoin. Kuva: Lauri Sääski, arkisto

Lammilainen mökinomistaja Elo Valorinta heräsi myöhään maanantai-iltana 18.4. pihalta kantautuneeseen ryminään. Seuraavana aamuna ryminän syytä selvittämään lähtenyt Valorinta löysi mökkitontin pihalta vain suuret jäljet sekä mökin kompostiastian hajotettuna.

Maahan painautuneista jäljistä päätellen mökkitontilla oli vieraillut nälkäinen karhuvieras, joka oli tyhjentänyt kompostointiastian sisällön.

– Se tyhjensi koko kompostiastian kananmunankuoria myöten. Varmaankin nälän takia se täällä vieraili. Jäljet olivat niin isot, että todennäköisesti se oli uroskarhu, Valorinta arvelee.

Kesäisin on hiljaista

Lammin riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Reijo Sarven mukaan karhuhavaintoja tehdään eniten keväällä karhujen talviuniajan päätyttyä. Kesäisin havaintoja tehdään vain vähän.

Sarvi kuitenkin huomauttaa, että keväisinkin havaintojen määrä on varsin maltillinen. Esimerkiksi tänä keväänä Lammin riistanhoitoyhdistykseen on raportoitu vain muutamasta karhuhavainnosta.

Vaaraksi vain harvoin

Karhun kohtaaminen läheltä on harvinaista. Valtaosa tehdyistä karhuhavainnoista on Sarven mukaan puhtaasti näköhavaintoja, joissa karhu vain havaitaan kauempaa, mutta sitä ei varsinaisesti kohdata niin, että karhu kiinnittäisi ihmiseen huomiota.

Karhujen aiheuttamia omaisuusvahinkoilmoituksia tulee vuosittain muutamia. Tilanteita, joissa karhu on vaaraksi ihmiselle tai kotieläimelle sattuu vain hyvin harvoin.

– Harvoin karhu uskaltaa ihmistä tai edes kotieläintä lähestyä. Todennäköisempää on, että karhu näkee ihmisen, mutta ihminen ei karhua, Sarvi toteaa.

Älä lähde juoksemaan

Jos karhun kuitenkin kohtaa, tärkeintä Sarven mukaan on pysyä rauhallisena ja lähteä varovasti perääntymään karhusta poispäin. Juoksemista tulee ehdottomasti välttää, sillä se herättää karhun saalistusvietin.

Suurpetohavainnot Sarvi kehottaa kirjaamaan netistä löytyvään havaintojärjestelmä Tassuun. Havaintojen raportointi on tärkeää, sillä suurpetojen kaatolupien määrä perustuu Tassu-järjestelmän havaintoihin.

Suurpetojen aiheuttamista omaisuusvahingoista tulee ilmoittaa viranomaisille.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset