fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Nastattomien talvirenkaiden menekki yllätti yrittäjän – "Neljä tai viisi kymmenestä kysyy kitkaa"

Rengasliike Kumisedän Jani Venäläinen asensi kitkarenkaat asiakkaan autoon alkuviikosta Hämeenlinnassa.

Rengasliike Kumisetään Tiiriöön ensimmäiset talvirenkaiden vaihtajat tulivat lokakuun alussa. Autoihin on alle asennettu niin kitka- kuin nastarenkaitakin, mutta kitkan kysyntä Hämeenlinnassa ylitti odotukset.

– Ehkä neljä tai viisi kymmenestä asiakkaasta kysyy kitkaa. Aavistuksen se yllätti, mutta siihen on ehditty reagoida, Sami Kaakkolahti sanoo kiinnittäessään kitkarenkaita asiakkaan autoon.

Yrittäjillä on takana vasta pari kuukautta toimintaa Hämeenlinnassa, mutta vuosikymmenen verran Jyväskylässä, jossa heillä on toinen liike. Keski-Suomessa kitkojen menekki ei ole ollut samaa luokkaa.

Sami Kaakkolahden mukaan heillä on laaja varasto, josta löytyy myös hieman harvinaisempia rengaskokoja. Valikoimassa on myös sekä premium- että niin sanottuja budjettirenkaita, joille on oma asiakaskuntansa.

– Toisille riittää, että se on musta, pyöreä ja menee katsastuksesta läpi. Toiset arvostavat enemmän hiljaisuutta ja hyvää ajettavuutta, jolloin mennään sitten kalliimman luokan renkaisiin.

Vaikka ovipumppu käy jo lokakuussa, varsinainen renkaidenvaihtorumba on vasta edessä. Milloin se tulee, riippuu tietysti paljon myös säistä.

– Karkea arvio on, että marraskuun alussa ja puolivälissä tulee se suurin ryysis, Kaakkolahti povaa.

Autonrengasliiton asiamies Östen Brännas kertoo, että kitkojen osuus talvirenkaista on noin 15–17 prosenttia.

– Se on koko maan keskiarvo, ja ollut tällä haarukalla aika vakiintunut jo aika pitkään.

Kitkojen määrä Hämeenlinnan seudulla osunee aika lailla Autonrengasliiton Brännasin sanomaan lukuun.

Euromasterin Hämeenlinnan-toimipisteen Jarno Heinonen arvioi, että kaikista talvirenkaista tällä seudulla kitkarenkaiden osuus noin 15–20 prosenttia.

– Tämä pysynyt suunnilleen ennallaan useita vuosia, Heinonen sanoo.

Euromasterillakin renkaiden kysyntä on kuulemma kasvamaan päin, ja eritoten aamupakkasten vaikutus näkyy.

Maakuntakohtaisia tilastoja Autonrengasliitolla ei ole, mutta Östen Brännas vahvistaa käsityksen, että etelään päin tultaessa kitkarenkaiden määrä vähän nousee ja pohjoiseen päin mentäessä laskee.

Näin asian ei välttämättä tarvitsisi olla.

– Asia, jota harvemmin tulee miettineeksi, on jäänpito nastoille. Siinä nastat pärjäävät paremmin ja jäätä on silloin tällöin nimenomaan täällä etelässä. Nastattomat renkaat taas sitten pitävät erinomaisesti lumessa, jota on paljon pohjoisessa, Brännas muistuttaa.

– Moni ajattelee, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sen enemmän pitäisi olla nastoja, mutta pitäisi ollakin ehkä päinvastoin. Se yllättää aika useat, hän jatkaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset