fbpx
Kaupunkiuutiset Lammi

Navetassa on 240 erilaista tyyppiä, mutta kaikille maistuu maissi

Annamari Torttila tuntee 240 lehmästä jokaisen nimeltä. Hän sanoo, että vanhempiin lehmiin ehtii myös kiintyä.

Torttilan maatilalla kasvatettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa maissia. Uusi viljelykasvi on kuivan kesän jälkeen jopa osittainen pelastus lehmien ruokintaan, kun muun rehun sato jäi normaalia vähäisemmäksi.

– Maissi pärjäsi ja kasvoi tänä kesänä hyvin. Siinä kävi tuuri, Annamari Torttila sanoo.

Kokeilu oli ollut tilan väellä jo pidempään mielessä. Aikeet toteutuivat, kun taloon ostettiin ajosilppuri, johon kuuluu myös maissipää.

Maissia kasvoi Torttilan pelloilla 21 hehtaarilla. Satoa tuli arviolta noin 50 000 kiloa hehtaarilta, ja kuiva-ainesato on noin 15 000 kiloa per hehtaari. Koko kasvi murskataan säilörehuksi. Vielä ei ole päästy kokeilemaan, kuinka se lehmille maistuu.

Sitä Torttila harmittelee, että he eivät ottaneet yhtään ehjää maissinvartta tähkineen talteen, sillä 3-4 metriä pitkä kasvi olisi itsessään nähtävyys. Kun satoa korjattiin, koneenkuljettajan oli aluksi vaikea korkeassa viidakossa nähdä, missä mennään.

Tänä kesänä maissin osuus tilan säilörehusta on noin yksi kolmasosa. Tulevina vuosina sen määrää on tarkoitus lisätä. Nurmen- ja maissinviljely tasapainottavat toisiaan.

Kypsyneet maissit korjataan melko myöhään syksyllä, usein lokakuun lopulla, mutta tänä vuonna korjuupäiväksi osui 24.9. Jos pakkanen valmistaa kasvit, sen jälkeen töihin on ryhdyttävä nopeasti.

Lehmiä Torttilan tilalla on tällä hetkellä 240. Viimeisten viiden vuoden aikana niiden määrä on yli kaksinkertaistunut, ja tulevaisuuden suunnitelmissa on vielä laajentaa toimintaa.

– Kun aloitimme 1998, meillä oli 20 lehmää. Vuonna 2001 valitsimme uuden suunnan ja rakensimme uuden navetan, Torttila kertoo.

Oman perheen lisäksi tilalla tarvitaan kaksi ulkopuolista työntekijää. Työt jakaantuvat eläintenhoitoon ja konepuolelle.

– Suomessa miehet eivät perinteisesti ole osallistuneet karjanhoitoon, vaan he ovat tehneet peltotyöt, mutta nyt sekin on muuttumassa.

Lehmät liikkuvat navetassa vapaasti ja menevät noin kolme kertaa vuorokaudessa oma-aloitteisesti lypsylle robotteihin, joita on neljä kappaletta. Annamari Torttila nauraa, että joskus koneille on jonoa, ja hierarkiassa vahvimmat ottavat etuasemia.

Jos robotteihin tulee vika, isäntäväen puhelimeen tulee hälytys vaikka keskellä yötä. Muutenkin navetan tapahtumat näkyvät mobiilissa.

– Ongelma tässä onkin se, että lehmät ovat puhelimessa ja sitä tulee seurattua koko ajan, Torttila naurahtaa.

Suurin osa tilan karjasta on ayrshire-rotua. Jokainen lehmä on Torttilan mukaan oma luonteensa, ja melkein kaikki karjansa jäsenet hän osaa tunnistaa heti nimeltä.

– Siellä on navetassa 240 erilaista tyyppiä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset