Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Näyttelijäliitto heräsi Hämeenlinnan teatterin tilanteeseen - Vaatii pöytään avoimuutta ja talouslaskelmia

Hämeenlinnan teatterissa saatetaan tulevaisuudessa nähdä pätkätuotantoja. Kuva: Terho Aalto
Hämeenlinnan teatterissa saatetaan tulevaisuudessa nähdä pätkätuotantoja. Kuva: Terho Aalto

Suomen näyttelijäliitto on ilmaissut huolensa Hämeenlinnan teatterin tulevaisuudesta. Teatterin hallitukselle, muutosjohtaja Pasi Ruohoselle, teatterin näyttelijäyhdistykselle ja medialle osoitetussa kirjeessä liitto toivoo jatkovalmisteluun avoimuutta, keskustelua ja talouslukuja.

Liitto arvioi, että radikaali muutos tuotantotaloksi todennäköisesti laskee teatterin valtionosuutta, ja tätä rahoitusta olisi myöhemmin mahdotonta saada takaisin.

– Olisi ollut toivottavaa, että muutosehdotuksen yhteydessä olisi esitetty selkeitä laskelmia siitä, miten mahdollisesti menetetty valtionosuus korvataan. Vierailuesitykset eivät ole ilmaisia – myös niissä kuuluu maksaa esityksen valmistamiseen liittyvät kustannukset, sanotaan liiton puheenjohtajan Helena Rytin ja toiminnanjohtaja Elina Kuusikon allekirjoittamassa kirjeessä.

 

Liitto kysyy kysymyksiä, joihin ei Hämeenlinnassa ole saatu vastauksia. Mitä tapahtuu teatterin vakinaiselle henkilökunnalle ja kuinka paljon omaa ohjelmistoa säilytetään?

– Henkilökunnan keskuudessa epävarmuus ja huoli työn jatkumisesta eivät voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin ja henkilökunnan työhyvinvointiin.

Liitto huomauttaa, että haastatteluun kutsutuista hakijoista ei kerrottu henkilökunnalle etukäteen mitään, vaikka työehtosopimuksessa edellytetään henkilökunnan kuulemista johtajavalinnan yhteydessä. Nyt henkilökunta tapasi Pasi Ruohosen samana päivänä kuin hallitus päätti valinnasta.

– Teatterin hallituksella ei ollut aitoa tarkoitusta antaa henkilökunnalle mahdollisuutta olla vaikuttamassa. Muistutamme, että teatteri on ennen kaikkea taideinstituutio, jossa kollektiivisuus ja avoimuus ovat keskeisiä tekijöitä. Henkilökunnan sivuuttaminen ja salailu eivät kuulu taidelaitoksen toimintakulttuuriin.

Liitto tähdentää, että teatterin paikallisen identiteetin turvaaminen kuuluu olennaisesti maakuntateatterin tehtäviin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset