Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Neea Viitamäki aikoi heittää hanskat tiskiin, mutta hänen kohtalonsa löytyi sittenkin teatterista ja olemisen outoudesta

Neea Viitamäki on tullut maailmalla tunnetuksi junttikauhuelokuva Kyrsyän myötä. Ensi vuonna luvassa on taas kylmiä väreitä, tällä kertaa teatterin lavalla.

Taidekasarmilla marraskuussa 2017 ensi-iltansa saanut Arjen yksinäiset on tänä vuonna kiertänyt maata ja omaleimainen esitys on ihastuttanut niin katsojia kuin kriitikoitakin. Teatteriryhmä Ofelian onnistumisten lisäksi sen riveissä näyttelevä Neea Viitamäki on saanut seurata, kuinka hänen näytelmäkäsikirjoitukseensa perustuva kauhuelokuva Kyrsyä on valloittanut maailmaa. Vähältä kuitenkin piti, ettei lahjakas näyttämötaiteen tekijä heittänyt hanskoja tiskiin jo uransa alkumetreillä.

Tie tuntui nousevan pystyyn

Viitamäki sanoo halunneensa näyttelijäksi aivan pienestä asti, mutta syytä siihen hän ei keksi.

– Hämeenlinnassa olin Miniteatterissa ja yo-kirjoitusten jälkeen muutin Helsinkiin. Olin Q-teatterissa lipunmyyjänä ja harrastin teatteria eri ryhmissä. Halu alalle oli kova ja hain Teatterikorkeakouluun yhdeksän kertaa, enkä koskaan oikein ymmärtänyt, miksen päässyt läpi.

Viitamäki näytteli muun muassa Kellariteatterissa ja Kivinokan kesäteatterissa, mutta sitten tie tuntui nousevan pystyyn.

– Vuonna 2003 tein tietoisen päätöksen, että nyt se on loppu. Päätin lähteä opiskelemaan sosiaalialaa ja perustaa perheen.

Teatteri piti kuitenkin otteessaan

Vuonna 2007 ystävä Kellariteatterista houkutteli Viitamäen takaisin näyttämötaiteen pariin, ensin Setan tuottamaan projektiin ja myöhemmin hakemaan Metropoliaan teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutukseen.

– Tein ennakkotehtävät viimeisenä mahdollisena päivänä. Ajattelin, että koitetaan kerran vielä. Yllätyksekseni pääsin.

– Opiskelujeni loppuvaiheessa muutimme Hattulaan, jossa minun piti tehdä taiteellinen opinnäytetyö, esitys, enkä tuntenut ketään. Onneksi ystävä naapurista, Sirpa Soininen lähti keräämään porukkaa perusteilla olevaan ryhmään, josta tuli Teatteribarrikadi.

Lopputuloksena Viitamäki ohjasi ja käsikirjoitti näytelmän Ruskaballadi. Vanhusten elämästä hoitolaitoksessa kertova esitys valittiin Seinäjoen harrastajateatterikesän ohjelmistoon vuonna 2010.

– Kokemus oli tosi palkitseva. Sain itseluottamusta ja varmuutta siitä, että osaan jotain muidenkin mielestä.

Kyrsyästä käännekohta

Elokuussa 2011 Teatteribarrikadi esitti Hauhon Hovinkartanolla Viitamäen näytelmän Kyrsyä.

– Kyrsyä syntyi siitä kulttuurisokista, jonka koin muutettuani pääkaupungista Hattulaan. Ikävöin kavereitani, koin ympäristön jotenkin taantuneeksi ja minusta tuntui, että asiat joita sanottiin, tarkoittivat jotakin ihan muuta, Viitamäki pohtii.

Näytelmässä mukana ollut Miikka J. Anttila kiikutti käsikirjoituksen elokuvaohjaaja Roope Oleniukselle ja loppu onkin historiaa.

Työ teatterin parissa jatkuu

Helsingissä Viitamäki oli tutustunut näyttelijä Ria Katajaan ja kaksikko oli pitkään miettinyt yhteistyön tekemistä. Ideoista syntyi viimein Ofelia-ryhmä, johon tulivat mukaan Miikka J. Anttila ja Marjo Maula.

Katajan esikoisohjaus Arjen yksinäiset aloitti Hämeenlinnan Taidekasarmilta ja esitys matkasi sen jälkeen Porvooseen, Tampereelle, Turkuun, Helsinkiin, Savonlinnaan ja Jyväskylään

– Joka puolelta on tullut samantyyppistä palautetta. Viitamäki kertoo.

– Esitystä on pidetty rehellisenä, omituisena ja koskettavana. Siinä tutkiskellaan erilaisia rooleja ja kuinka me olemme ympäristömme muovaamia. Aika paljon viipyillään myös rajapinnoilla ja yksinkertaisesti ihmisenä olemisen outoudessa.

Marjo Maula (vas.), Miikka J. Anttila ja Neea Viitamäki kiersivät ympäri Suomea esittämässä Arjen yksinäisiä. Kuvaaja: Arttu Luukkonen

Seuraava projekti jo tekeillä

Ofelia-ryhmän miettiessä seuraavaa mahdollista projektiaan Viitamäki on jo täydessä työn touhussa. Ensi vuoden lokakuussa on luvassa uusi käsikirjoitus ja ohjaus työnimellä Helmin mökki.

– Tarina perustuu tositapahtumiin. Se on klassinen kummitustarina, jossa on perinteiseen tapaan oleellista punttien tasaaminen ja keskeneräisten asioiden saattaminen päätökseen.

Viitamäki on nyt tukevammin kiinni teatterin tekemisessä kuin koskaan. Mutta oliko muutamien vuosien etsikkoajasta jotakin hyötyä taiteen tekemisen kannalta?

– Ainakin minulle on tullut selväksi, etten voi olla tekemättä teatteria. Voi myös hyvin olla, että jos olisin silloin aikoinaan päässyt kouluun, en olisi ehkä alkanut kirjoittaa tai ohjata. Elämä on tuonut kokemuksia ja tapahtumia, joista on jotakin sanottavaa.

Lue Kaupunkiuutisten juttu Kyrsyän synnystä https://www.kaupunkiuutiset.com/

Neea Viitamäki

Syntynyt Hämeenlinnassa, asuu Hattulassa aviomiehen ja kahden tyttären kanssa.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja AMK

Näyttelijänä, käsikirjoittajana, dramatisoijana ja ohjaajana eri produktioissa. Johtaa Teatteribarrikadia ja kuuluu teatteriryhmä Ofeliaan.

Käsikirjoitti näytelmän Kyrsyä, johon pohjautuva elokuva on voittanut palkintoja filmifestivaaleilla ympäri maailmaa. Näyttelee myös elokuvassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset