fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Niko Koskinen jatkaa uraansa

Urheiluvammat ovat varjostaneet seiväshyppääjä Niko Koskisen kahta viimeistä kautta, minkä vuoksi nuori urheilija on joutunut tosissaan pohtimaan urheilu-uransa mielekkyyttä.

Janakkalan Janan seiväshyppääjä Niko Koskinen, 22, tietää, että seiväshyppy on hurja ja loukkaantumisherkkä yleisurheilulaji. Koskinen jatkaa uraansa, vaikka kaksi viimeistä kautta on mennyt vammakierteessä.

Koskinen kilpaili 22-vuotiaiden PM-kisoissa kesän 2016 lopulla Espoossa.

– Viimeisellä yrityksellä seiväs katkesi. Kämmenluun veneluu meni poikki seipään jännityksestä, koska seiväs katkesi otteen kohdalta. Vasen, otekäteni oli kolme kuukautta käyttökiellossa ja olin kaksi kuukautta sairauslomalla.

– Käteni ei vieläkään toimi täysin, sillä sinne jäi jotain hermopinteitä. Hyppäsin talvella 2017 hallikisoissa SM-hopeaa tuloksella 540, vaikka käteni oli siteessä. En kestänyt pitää seivästä kunnolla aluksi. Voitin SM-mitalin kuukauden treenillä, Koskinen muistelee.

 

Koskisen uraa eniten haitannut asia on ollut pitkäaikainen polvivaiva.

– Polvi oli kipeä ensimmäisen kerran jo vuonna 2016. Kuukauden hyppytauolla sain kuntoutettua polven, mutta sitten meni käsi. Kun sain käden kuntoon, Portugalin etelän leirillä toukokuussa polvi alkoi temppuilla.

– Vasen eli ponnistava jalka sattui pahemmin juhannuskisoissa 2017.

Kausi jäi kesken, kun hyppäämisestä ei tullut mitään. Polvessa oli ollut aiemminkin pientä repeämää. Vuoden 2017 joulukuussa polvi repesi ihan kokonaan.

Koskisen polvi leikattiin tämän vuoden maaliskuussa.

– Polveen tehtiin kaksi eri tähystysreikää ja avoleikkaus päälle. Se ei ollut mikään iso operaatio. Arpikudosta poistettiin. Polven yli menevä jänne (patella) oli revennyt. Polvi oli paketissa nelisen viikkoa.

– On kiitettävä Pohjolan sairaalaa ja leikannutta lääkäriä Eero Hirvosta sekä seivästallia, joka tuli kustannuksissa vastaan.

 

Tämäkin kesä jäi Koskiselta kokonaan väliin. Koskinen on joutunut pohtimaan tosissaan oman urheilu-uransa mielekkyyttä.

– On ollut pohdiskelua. Olen vähän miettinyt välillä, että onko järkeä vai ei. Polvi tuli kipeäksi, kun kävin kerran kokeilemassa hyppäämistä. Saan treenata niin paljon kuin haluan kivun rajoissa.

– Tarkoitus olisi palata hallikaudella tai viimeistään kesällä. Olen ollut kaksi vuotta loukkaantuneena, joten turha kiirehtiä yhden puolen vuoden takia. Polvi voi mennä huonompaankin kuntoon kiirehtimällä.

Koskinen voi jo juosta ja käydä punttisalilla.

– Leikkauksesta on jäänyt pieniä arpia, jotka aukeavat pikku hiljaa, kun rasitusta tulee. Ajattelin jatkaa. Toivottavasti pääsisi vammoista eroon eikä tarvitsisi murehtia niitä. Ei kannata ottaa paineita. Ensimmäisestä kisasta ei kannata odottaa ennätystä.

 

Koskinen voitti 20-vuotiaiden EM-hopeaa tuloksella 535 kolme vuotta sitten. Silloin Koskisen takana ollut, viidenneksi sijoittunut Venäjän Timur Morgunov vei tänä kesänä aikuisten EM-hopean tuloksella 600 ja voitti Timanttiliigan.

Kolme vuotta sitten neljänneksi sijoittunut Tomas Wecksten ja kymmenenneksi sijoittunut Tommi Holttinen kuuluivat tällä kaudella Suomen EM-kisaryhmään.

– He ovat päässeet vähemmillä vammoilla, Niko kuittaa.

Koskinen hyppäsi ulkoratojen ennätyksensä 537, kun hän voitti pari vuotta sitten SM-hopean Kalevan kisoissa.

Seiväshyppy on hurja laji, jossa on omat riskinsä. Koskinen on tullut aiemmin urallaan polvi edellä monttuun maaottelukatsastuksissa ja tippunut tasaiselle Liinalammen kentällä.

– Voi olla, että on vaan ollut huonoa tuuria, että käynyt noita tapauksia. Tässä lajissa sattuu ja tapahtuu, Koskinen tuumaa.

Koskinen ajaa pyöräkonetta Maanrakennus Laivolan kohteessa Porvoon lähistöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset