Kaupunkiuutiset

Niko on lentäjän ikuistaja, lähes lentäjä siis itsekin

21-vuotias hämeenlinnalainen Niko Liikanen on innostunut taiteen tekemisestä. Hänen luomassaan fantasiamaailmassa on hyvin erilaisia hahmoja ihmisistä eläimiin, robottimaisista linnuista äärettömän kovaa kulkeviin laitteisiin–lentäviin ja maassa kulkeviin.

– Se maailma on minun omaa mielikuvitusta, unelmia robottien ja ihmisten yhteistyöstä. Tykkään silti kovasti tästä tavallisten ihmisten maailmasta, arkielämästä, Niko kertoo.

Niko Liikanen oli toinen suomalaistaiteilija, joka pääsi mukaan pohjoismaiseen Out by Art-projektiin, joka on viiden outsider-taidetoimijan yhteistuotanto. Liikasen kaksiminuuttinen elokuva saa ensi-iltansa huhtikuun lopulla Tukholman Moderna Museetissa. Pääsy arvostettuun ruotsalaismuseoon on jo sinällään merkittävä saavutus.

– Olen itse tyytyväinen lopputulokseen. Kokonaisuus toimii ja sen kanssa on kiva mennä Tukholmaan.

Elokuvassa näkyvät Liikasen lentävistä robottilinnuista ja muista laitteista piirtämät teokset hyvin vahvasti. Filmissä on myös suomalaista luontoa.

My Fantasy on Nikon itsensä ideoima ja toteuttama, vain äänet ovat toisen samaan projektiin osallistuneen valitsemaa. Niko Liikanen valitsi puolestaan äänitausta tanskalaistaitelijan elokuvaan. Elokuvassa Niko puhuu suomeksi, mutta tekstitys on englanniksi.

– Niko työsti tätä teosta yhdessä ruotsalaisen elokuvatuottaja Sven Blumen ohjauksessa, Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja kertoo.

Päivi Liljan mukaan Niko olisi pärjännyt myös englanniksi hyvän kielitaitonsa ansiosta, mutta Niko valitsi suomen.

– Sven opetti minulle kameran käyttöä. Itse sai ideoida koko sisällön, jossa on neljä eri teemaa. Fantasiamaailma kiehtoo minua eniten, joten se on vahvasti esillä, Niko selvittää.

Yhteys elokuvaprojektiin syntyi juuri Kettukin kautta. Kettukin toiminnan tavoitteena on tehdä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta tunnetuksi valtakunnallisella tasolla ja kohottaa taiteenalan arvostusta.

– Kokonaisuutena projektin tekemiseen meni viikko, joka oli todella monipuolinen.

Niko Liikanen opiskeli liiketalouden perustutkinnon ja työskentelee nykyisin Sale-kaupassa. Kettukin taidestudiossa hän käy tekemässä taidetta kerran viikossa. Harrastuksiin kuuluvat myös sählyn pelaaminen ja kosketinsoitinten soitto.

– Taide kiehtoo minua, juuri se fantasiamaailma, Niko saa mieltymyksistään.

Niko kertoo aiheiden tulevan tv:stä, kirjoista, netistä. Hän on ahkera lukija ja Youtuben seuraaja.

Pohjoismaisen taideprojektin rahoitti ruotsalainen taho. Kokonaisuuteen liittyy Marianne Schmidtin tekemä puolen tunnin dokumentti, joka kertoo eri taiteilijoiden tekemistä taidefilmeistä. Hän kuvasi dokumenttia Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa.

Outsider-taide on taidemaailman käytäntöjen, kuten taidekoulutuksen, galleriamaailman ja apurahajärjestelmän ulkopuolella tehtyä kuvataidetta. Outsider-taiteilijat tekevät taidetta omassa asuinympäristössään tai he tarvitsevat erityistä tukea taiteen tekemiseen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020