fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Niko Skorpion road moviesta tuli nykyajan ongelmien pohdintaa

Niko Skorpio tutkii installaatioissaan matkalla oloa ja ympäristökysymyksiä. Kuva: Riikka Helenius

– Lähdin maantielle kuvaamaan materiaalia taiteen maisterin opinnäytetyötä varten pari vuotta sitten. Tarkoitukseni oli kuvata road movie, mutta matkan varrella mukaan tulivat ympäristökysymykset ja ilmastonmuutos, ja road movie alkoi näyttäytyä symbolina nykyajan ongelmille, humppilalainen kuva-, ääni- ja mediataiteilija Niko Skorpio kertoo.

Hänen kaksikanavainen videoinstallaationsa Blacktop/Dissection on esillä parhaillaan Galleria Koneessa.

 

Skorpio kommentoi ihmisenä olemista, länsimaista kulttuuria ja kulutusta. Hän pohtii, mihin jatkuva kasvu johtaa.

– Tavoittelen tilallista kokemusta hetkestä, jossa väistämätön on edessä, menneisyys punnittavissa ja vaihtoehdot näkyvissä, mutta tavoittamattomissa.

Skorpio yhdistää kuvaa ja ääntä. Hänen teoksiaan voi luonnehtia intuitiivisiksi audiovisuaalisiksi kollaaseiksi. Skorpio on hyödyntänyt myös ihmisen puhetta keinotekoisesti mallintavaa puhesynteesiä.

– Tavoittelen keinoälyulottuvuutta, taiteilija kertoo.

 

Näyttelyssä on myös jalustalle nostettuja asfaltin paloja.

– Halusin videokuvan vastapainoksi jotakin paikallaan pysyvää, liikkumatonta. Löysin asfaltin palat pienen metsätien varrelta, Skorpio esittelee.

Asfaltin palat on nimetty Näytekappale 1F37-Kowalski, Näytekappale 2D366-Toecutter ja Näytekappale 6E10D-David Mann. Rekisterinumeroita muistuttavat numerosarjat ovat keinoälyn tavoin toimivan puhesynteesin tuottamia. Teosnimien loppuosat viittaavat elokuviin Nasta laudassa, Mad Max ja Kauhun kilometrit.

 

Niko Skorpio valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 ja taiteen maisteriksi Aalto yliopistosta viime vuonna. Taiteen tekemisen lisäksi Skorpio opettaa media-alaa. Hän on toiminut myös graafisen suunnittelun ja kokeellisen musiikin parissa.

Niko Skorpion installaatio “Blacktop/Dissection” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 23.4. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset