fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Noora Herranen: "Kun luovuin pitkästä tukastani, oli kuin olisin riisunut naamion."

Noora Herraselle on tapahtunut paljon. Muutaman vuoden aikana vaihtuivat siviilisääty ja pitkäaikainen työpaikka. Omasta olohuoneesta tuli konserttisali ja puolimetriset hiukset leikattiin lyhyiksi.
Idänpäässä asuvan Noora Herrasen elämässä on tapahtunut suuria muutoksia ja helmikuussa hän täytti pyöreitä vuosia. "Nyt voisi ehkä sanoa, että olen muuttunut melkein aikuiseksi", hän pohtii. Kuva: AP Sarjanto
Idänpäässä asuvan Noora Herrasen elämässä on tapahtunut suuria muutoksia ja helmikuussa hän täytti pyöreitä vuosia. "Nyt voisi ehkä sanoa, että olen muuttunut melkein aikuiseksi", hän pohtii. Kuva: AP Sarjanto

Noora Herrasen Facebook-postauksiin on tänä kesänä sadellut tykkäyksiä ja ihastuneita kommentteja, kun Hämeenlinnassa asuva Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja räväytti leikkauttamalla pitkät hiuksensa lyhyiksi.

– Pitkä tukka ei ollut koskaan minulle tärkeä, mutta siitä luopuminen oli omituisen voimaannuttava kokemus. Vähän koomista, että tuntui kuin olisin riisunut naamion kasvoiltani. Tuli kevyt olo ja vapauden tunne oli suorastaan liikuttava, Herranen tunnustaa.

Katse aina eteenpäin

Herranen tunnetaan tarmokkaana ja iloisena ihmisenä. Kahden lapsen äidin valoisa elämänasenne on kantanut vaikeissakin paikoissa, kuten neljä vuotta sitten, kun pitkä avoliitto lasten isän, Iisakki Kiemungin kanssa päättyi eroon.

– Kun päätös oli tehty, ajattelin vain, että eteenpäin on syytä mennä. En ole kenellekään katkera tai vihainen, Herranen sanoo.

– Ryhdyin järjestämään asioita ja rakentamaan uutta kuviota. Kaikki tulisi vaikuttamaan loppuelämääni, joten ei kannattanut alkaa sössimään tai vellomaan menneisyydessä.

Kuusitoista vuotta Arxissa

Työpöydän paikka vaihtui pari vuotta sitten Helsinkiin, kun Hämeenlinnan nuoriso- ja lastenkulttuuripäällikkönä Arxissa toiminut Herranen siirtyi Konserttikeskuksen toiminnanjohtajaksi.

Työrupeama lastenkulttuurikeskuksessa kesti 16 vuotta. Herranen haki kesätöihin assistentiksi vuonna 2003, kun Arx perustettiin. Myöhemmin hän oli monta vuotta kulttuurituottajana ja johtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2008.

Vanhasta työpaikasta puhuminen saa Herrasen liikuttumaan.

– Arx on minulle tosi rakas paikka, kasvoin siellä ammattiini ja menin joka päivä mielelläni töihin. Muistelen noita aikoja lämpimästi.

Takaisin sorvin ääreen

Arxin johtajan arki alkoi kuitenkin täyttyä yhä enemmän byrokratiasta ja ajatuksia muutoksesta alkoi hiipiä hänen mieleensä.

– Tunsin olevana kaukana käytännön asioista, joista tykkään. Olin itse ajanut asiat siihen tilaan, jossa johdin enemmän joukkoja kuin yksilöitä, Herranen pohtii.

– Tuli semmoinen olo, että jos en nyt lähde, en lähde koskaan. Kaipasin lähemmäs ruohonjuuritasoa lapsen ja kulttuurin kohtaamisessa.

Kaikki on mahdollista

Herrasella oli tiedossa, että valtakunnallinen Konserttikeskus oli etsimässä seuraajaa eläkkeelle jäävälle johtajalleen. Herranen päätti hakea paikkaa ja hänet valittiin syksyllä 2018.

– Konserttikeskus keskittyy lastenkulttuuriin ja elävään musiikkiin. En tiedä mihin uskoisin enemmän kuin niihin ja siksi tehtävä on minulle täydellinen.

Yhdistys tuotti viime vuonna 1300 konserttia 165 eri kuntaan. Korona-aikana toiminta on keskittynyt suoratoistoesityksiin ja taltionteihin.

– Pääsen toteuttamaan asioita, joissa tunnen olevani hyvä. Konserttikeskuksessa on pieni, vain viiden hengen organisaatio. Olen luova ihminen, enkä mikään hallintohenkilö, Herranen tuumaa.

Herranen kokee, että hänen nykyisessä työssään kaikki on mahdollista, mutta siihen liittyy myös haavoittuvaisuus.

– Jos hoidan hommani huonosti, voin tuhota koko yhdistyksen.

Talo täynnä ihmisiä

Musiikki on Herraselle rakas harrastus ja hän laulaa useissa kokoonpanoissa Hämeenlinnan seudulla. Pari vuotta sitten hän alkoi järjestää konsertteja kotonaan Papinniityssä.

– Eron jälkeen tuli tilanteita, että olin yksin kotona ja lapset isällään. Olen ajoittain hyvin sosiaalinen, mutta en oikein osaa järjestää juhlia, Herranen sanoo.

Olohuoneessa on järjestetty toistakymmentä keikkaa ja paikalla on ollut 20-50 kuulijaa.

– Konsertit ovat minulle upeita kokemuksia, kun talo on täynnä ihmisiä ja esiintyjät lähellä.

 

Noora Herranen

Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja syksystä 2018.

Entinen Hämeenlinnan nuoriso- ja lastenkulttuuripäällikkö, työskenteli Arxissa 16 vuotta.

Syntynyt Hattulassa 1980. Asuu Idänpäässä Hämeenlinnassa.

Perhe: 9-vuotias poika ja 11-vuotias tytär.

Koulutus: kulttuurituottaja, yhteisöpedagogi ja musiikin maisteri.

Laulaa yhtyeissä RRR, Ramonas, Noora & Otto, Kex Machine ja Vanaja Big Band.

Harrastaa liikuntaa polkemalla 1990-luvun kuntopyörää ja juoksentelemalla Aulangon metsissä.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset