Kaupunkiuutiset

Nostalgiabensis tuo äijätkin museoon

Hyvikkälän entisen koulun pihapiiristä löytyvä kauppamuseo, Nostalgiabensis, kahvila ja tehtaanmyymälä ovat elämysmatka suomalaisten käyttötavaroiden historiaan. Jukka-Pekka ja Kristiina Heleniuksen yhteisestä keräilyharrastuksesta alkunsa saanut erikoinen käyntikohde vetää ihmisiä puoleensa vuosi vuodelta enemmän.

– Viime kesänä meillä oli 2000 kävijää, Jukka-Pekka Helenius sanoo.

– Ensin ajattelimme, ettei se ole kovin paljon, mutta sitten vertasimme sitä joihinkin eri kaupungeissa oleviin museoihin. Viime sunnuntaina paikalla piipahti pikkuisen yli 90 ihmistä.

 

Yksityinen museo sai aina tervetullutta tv-julkisuutta, kun Vintage-valtakunnan Mike Kairenius ja Tomppa Kekäläinen pistäytyivät vierailulle. Jakso nähtiin TV 1:llä toukokuussa, mutta se on edelleen katsottavissa Yle Areenasta.

– Ohjelma oli kaikin tavoin positiivinen kokemus ja meille tietenkin hyvää mainosta. Kauppamuseo voi terminä kuulostaa vähän pölyiseltä, mutta emme ole parempaakaan nimeä keksineet

– Sen jälkeen meille on tullut väkeä vähän pidemmältäkin, mutta toisaalta myös monet paikalliset kuulivat meistä silloin ensimmäistä kertaa. Lisäksi ihmisen muisti on tällaisissa asioissa hyvin lyhyt.

Kauppamuseossa on noin 4000 esinettä tai tuotetta 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Vanhoista tavaroista ja menneen maailman estetiikasta viehättyneet helsinkiläiset suorastaan kuolasivat Heleniusten aarteiden äärellä, mutta mitään kauppoja ei syntynyt.

– Kaverit himoitsivat erityisesti yhtä vanhaa polkuautoa, Helenius kertoo.

– Olen jo aikoja sitten päättänyt, etten myy museokokoelmasta mitään. Tehtaanmyymälässä meillä on sitten kaupan erilaisia tuotteita ja huonekaluja,

 

Heleniukset alkoi pari vuotta sitten rakentaa sekatavarakaupan rinnalle ”Nostalgiabensistä”, johon kuuluvat vanhat polttoainemittarit, huoltohalli ja varaosamyymälä.

– Tälle kesälle saimme toisen bensamittarin, mutta haluan tänne vielä lisää tavaraa. Olisi hienoa löytää esimerkiksi vanhanaikainen kela, jolla laitettiin renkaisiin ilmaa. Lisäksi kaipaan vanhoja purkkeja sekä testereitä ja pumppuja huoltohalliin.

Vanhan ajan bensiksellä on tietenkin myös ajan patinoimia kulkupelejä.

– Pihalla on vuoden 1940 Fordin kuorma-auto. Tätä mallia hankittiin paljon Suomeen talvisodan päätyttyä ja se tunnettiin lempinimellä ”Hävittäjä”.

– Sitten on vuoden 1966 Volvo Duett sekä 1950-luvulta oleva Ford Rhein. Jos kauppamuseon tavarat eivät miehiä niin kauheasti innosta, niin autot ja öljypurkit kyllä kiinnostavat.

 

Hyvikkälän kauppamuseo, Nostalgiabensis, kahvinurkkaus ja tehtaanmyymälä ovat avoinna sunnuntaisin kello 12-17 syyskuun loppuun asti. Ryhmille avoinna sopimuksen mukaan, puh. 044-980 2027

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset