Kaupunkiuutiset

Nummisuutarit lähtee kouluihin ja kylätaloille

Aleksis Kiven kuolematon klassikko, Nummisuutarit-näytelmä, lähtee kiertämään Kanta-Hämeen oppilaitoksia ja kylätaloja. Antti Kemppaisen ja Mika Juuselan Kiveä kansalle -kiertue käynnistyy Hämeenlinnan Teatterin Verstas-näyttämöltä kansalliskirjailijan merkkipäivänä 10. lokakuuta. Näyttelijäkaksikko kokosi oman tulkintansa Nummisuutareista vuonna 2013.

– Huomasimme, ettemme olleet tehneet aikoihin mitään yhdessä ja halusimme valita klassikon, jolla olisi pitkä elinkaari, Kemppainen muistelee.

– Ensi-ilta oli Jokioisissa, jonka jälkeen näytelmä jatkoi vielä Kuopioon ja Rantasalmelle. Vuosien varrella esitys on jalostunut, siihen on tullut keveyttä sekä rytmiä ja loppukin on muuttunut. Emme ole koskaan halunnut lukita mitään, koska joskus sitä voi saada maailman parhaan idean.

Kiven vuonna 1864 kirjoittama näytelmän hiukan yksinkertaisen Eskon kosiomatkasta kestää perinteisenä versiona useita tunteja, mutta Mika Vuorentien ohjaus tiivistää tapahtumat tuntiin ja 40 minuuttiin.

– Alkuperäisessä näytelmässä on paljon tekstiä, joka menee nykykatsojalta ohi. Juusela tuumaa.

– Lähdimme etsimään ensin jokaisen kohtauksen ideaa usein improvisaation kautta ja lisäsimme sitten Kiven tekstiä, jota olemme halunneet kunnioittaa. Katsojan täytyy sietää hiukan teatterin leikkiä, jossa jotakin henkilöhahmoa saattaa esittää jokin esine tai lavaste.

Näyttelijät haluavat kiertueellaan viedä esitystä erityisesti kantakaupungin ulkopuolelle. Näytelmää on aikaisemmin esitetty kaikenikäisille yläkoululaisista eläkeläisiin ja palaute on ollut hyvää.

– Kivi kuvaa loistavasti erilaisia suomalaisia luonteenpiirteitä, miehet sanovat.

– Kieli on rikasta, toimintaa on riittävästi ja tilanteet ovat aivan mielettömiä. Tämän kaiken olemme halunneet tuoda lähemmäksi nykypäivän katsojaa.

Kahden näyttelijän esittämä versio nähdään yläkoulujen lisäksi kylätaloissa ainakin Hauholla, Leppäkoskella, Tammelassa ja Rehtilässä sekä kantahämäläisissä oppilaitoksissa. Esitystä voi vielä tilata, sillä syyskaudella on joitakin vapaita aikoja. Esitys on osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa ja kiertuetta ovat tukeneet Hämeen Kulttuurirahasto ja Hämeen Liitto.

Nummisuutarit ti 10.10. klo 13 ja 18.30 Verstaassa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset