fbpx
Kaupunkiuutiset

Nuorille yrittäjille pukkaa keikkaa

– Käytäntö opetti, mitä yrityksen ylläpitäminen todellisuudessa vaatii. Talven teoriatunnit antoivat valmiudet, mutta vasta käytäntö opetti muun muassa laskutuksen ja kirjanpidon käytännön toimet, hattulalainen lukion ensimmäisen luokan oppilas Roope Kujala sanoo viime kesän ajan pyörittämänsä yrityksen toiminnasta. Roope urakoi kesätöissä ruohonleikkuun ja muiden pihatöiden parissa.

Hän oli yksi viidestä nykyisestä lukiolaisesta, joka käytännössä toteutti yrityksen perustamisen Hattulan Yrittäjien, 4H:n ja kunnan yhteistoiminnassa järjestämän yrittäjäkurssin jälkeen. Yhden lukiokurssin mittainen koulutus järjestettiin viime lukuvuonna toista kertaa. Kahdessa vuodessa koulutus on tuottanut kymmenkunta nuorten perustamaa yritystä, osa omilla toimiminimillä, osa 4H:n siipien suojissa.

– Tämä lukuvuosi jää väliin, mutta nuorten yrittäjäkoulutusta jatketaan tulevaisuudessa. Itse näkisin mieluusti ammattikoululaiset mukana, siltä rintamalta löytyy todennäköisesti hyviä yritysideoita, kunnan liikunta- ja vapaa-aikatoimenpäällikkö Jari Salmela sanoo. Tähän saakka koulutukset on suunnattu peruskoulun ysiluokkalaisille sekä lukiolaisille.

Vastaavaa yrittäjäkoulutusta ei ole järjestetty missään muualla Suomessa.

– Nyt ideasta ovat kiinnostuneet muun muassa maa- ja metsätalousministeriö sekä Viron leader-hankkeiden johto, Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen Hattula-aktivaattori Kristiina Pirttimäki kertoo. Hän vastasi teoriakoulutuksessa yhteistyössä Hattulan yrittäjien Meiju Honkavuoren kanssa.

Nuoret yrittäjät saivat kunnalta 300 markan kesätyöllistämistuen samalla tavalla kuin nuoria kesätöihin palkanneet yritykset. Mierolan Cafe Silta työllisti kesän aikana eniten nuoria kunnan alueella, sillä yrityksen toimipisteissä oli peräti 64 nuorta vähintään kahden viikon työsuhteessa.

– Vuorotyöt ja jokaisen viikonpäivänä toimiminen mahdollisti tällaisen väkimäärän palkkaamisen. Se on erittäin antavaa myös työnantajalle, joskin ison ryhmän kouluttaminen vie aika ison ajan työnantajalta, yrittäjä Piia Parri sanoo. Parri toimii yrittäjänä yhdessä siskonsa Johanna Viitalähde-Ahavan kanssa.

”Töitä on riittävästi”

Roope Kujala sanoo ensimmäisen kesän kokemusten kannustavan seuraavaksi kesäksi aikaisempaa laajempaa yritystoimintaan.

– Töitä tuntuu riittävän. Nyt oikeastaan hieman himmailin markkinoinnissa.

Samoilla apajilla liikkunut Teemu Tähtiaho sanoo pihatöistä löytyvän tekemistä. Nyt nuoret yrittäjät hieman jakoivat alueita keskenään.

– Asiakkaat olivat kiireisiä perheitä, vanhuksia tai sairauden vuoksi kykenemättömiä tekemään pihatöitä. Markkinoinnin lisäämisellä hommia saa todennäköisesti lisää, Teemu Tähtiaho uskoo.

Kukaan viidestä yrittäjänä toimineesta ei panostanut merkittävästi toimintansa markkinointiin.

– Toisaalta minulle löytyi aivan muita töitä oman yrityksen kautta syntyneistä yhteyksistä, kosmetiikkavälineiden maahantuontia pienimuotoisesti tehnyt Roosa Grönberg sanoo. Hänelle vahvistui samalla, että yrittäjyys on vahva vaihtoehto tulevaisuudessa.

– Oma asianajotoimisto.

Kulttuurialalla toimineet Eeva Korhonen ja Elina Heikkilä eivät usko heidän toimintansa tuovan tulevaisuudessa leipää pöytään, mutta osa-aikaisena yrittäjänä he voisivat omien sanojensa mukaan jatkaa.

Eeva Korhonen sai kesän jälkeen kaksi oppilasta pianotunneilleen, kesällä oli esiintymisiä juhlissa ja tapahtumissa. Kaksikko on edelleen innokas esiintymään erilaisissa perhejuhlissa tai tapahtumissa. He esiintyvät pääsääntöisesti yhdessä, mutta myös sooloesitykset luonnistuvat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset