Kaupunkiuutiset

Nuorista pidetään huolta

Etsivät nuorisotyöntekijät Anni Knuutila ja Annukka Venetmäki auttavat Hattulan 16–29-vuotiaita pääsemään elämässä eteenpäin, jos jokin alkaa tökkiä. Vuonna 2011 aloitetulla palvelulla oli kesään mennessä ollut yhteensä jo noin 340 asiakasta. Joka vuosi määrä on lähes tuplaantunut edellisestä vuodesta.

Etsivä nuorisotyö perustuu nuorisolakiin. Etsivät saavat ilmoituksen muun muassa silloin, kun nuori lopettaa ase- tai siviilipalveluksen, keskeyttää toisen asteen opinnot tai ei ole saanut koulutuspaikkaa. Myös nuoret itse tai heidän läheisensä voivat ilmoittautua etsiville. Harva kieltäytyy yhteistyöstä.

– Teemme matalan kynnyksen erityisnuorisotyötä. Nuorten kanssa lähdemme kartoittamaan, tarvitsevatko he apua ja millaista se voisi olla. Ohjaamme heidät esimerkiksi työpajaan, työkokeiluun tai työllisyyskoordinaattorin luokse. Pidämme heihin yhteyttä niin, että asiat saataisiin hoidettua loppuun asti, Anni kertoo.

Etsivät tekevät saumatonta yhteistyötä nuorisotyön ja työpajatoiminnan kanssa ja lisäksi muun muassa perusturvan ja oppilaitosten kanssa. Anni työskentelee Juteinitalossa kirjaston yläkerrassa, Annukan työpiste on työpaja Veijarin tiloissa.

Alkuun etsiviä oli Hattulassa vain yksi, mutta vuodesta 2013 heitä on ollut kaksi. Anni tuli remmiin viime vuonna.

– Kokemukset ovat olleet hyviä. On ilahduttavaa, kun nuori lähtee mukaan ja alkaa tehdä itsekin pitkäjänteisesti työtä. Suurimman osan kanssa onnistutaan hyvin, hän kertoo.

Etsivät päivystävät syyskuun alusta lähtien lähiötupa Meijerinkulmassa aina torstaisin kello 12–13.30.

– Meidän kanssa voi tulla silloin juttelemaan ja kyselemään kaikesta, jos tuntuu, että muuten on vaikeaa ottaa yhteyttä. Toiveiden mukaan voimme kutsua paikalle myös eri teemoista puhuvia ammattilaisia, Anni kertoo.

Keskiviikkoisin etsivät nuorisotyöntekijät ovat nuorisotyöntekijöiden kanssa tavattavissa lukion kirjastossa ruokatauolla. He osallistuvat lisäksi muun muassa tapahtumien järjestämiseen ja nuorisotila iltoihin.

– Toiveenamme on monialainen yhteistyö, jotta vältyttäisiin työssä päällekkäisyyksiltä. Otamme myös mielellämme hyviä ideoita vastaan, jotta nuorten syrjäytyminen pystyttäisiin ehkäisemään, Anni sanoo.

Koko nuorisotyö tekee luonnollisesti paljon yhteistyötä perusturvan ja muiden tarvittavien tahojen kanssa. Etsivillä on koko palveluverkko hanskassa, joten vain yksi soitto heille tai tapaaminen voi auttaa solmujen aukeamisessa. He auttavat pienissä ja isoissa pulmissa, vaikkapa asunnonhaussa tai virastoasioimisessa.

Nuoriso-ohjaajat Maija Huotari ja Eeva Seppänen panostavat erityisesti yläkouluikäisiin. Heillä on toimipistekin yläkoulussa.

– Seurakunnan kanssa olemme olleet ryhmäyttämässä seiskaluokkalaisia. Olemme järjestäneet koululaisille myös pienryhmätoimintaa, jos koetaan esimerkiksi niin, että sosiaalisissa taidoissa on puutteita ja niitä pitäisi harjoitella, he kertovat.

Nuoriso-ohjaajien on tarkoituksena toimia myös yhdeksännen luokan jopo-ryhmän kanssa, jolle sovelletaan joustavaa perusopetusta esimerkiksi motivaatio-ongelmien takia. Keinoina käytetään muun muassa leirikoulua. Jopossa on nyt kymmenen oppilasta, joiden tavoitteena on saada päästötodistus koulusta.

Nuoriso-ohjaajat miettivät, että he haluaisivat oikeastaan tehdä töitä jo kutosluokkalaisten kanssa, jotka eivät ole enää oikein lapsia mutta eivät vielä nuoriakaan. Jos jotain huolen aihetta tuossa iässä olisi, siihen pystyttäisiin vielä hyvin puuttumaan. He muistuttavat, että koulunuorisotyö voi olla myös nuoria aktivoivaa ei pelkästään ongelmalähtöistä toimintaa.

Nykynuoria Anni, Maija ja Eeva kehuvat fiksuiksi tapauksiksi, jotka ovat hyvin perillä maailman menosta.

– Oikeasti nuoret ovat tosi tietäväisiä ja seuraavat skarppina, mitä ympärillä tapahtuu. Se on kännyköiden ansiota.

Etsiviin nuorisotyöntekijöihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse, Anni 050 3438 556, Annukka 050 568 6370, sähköpostitse, anni.knuutila@hattula.fi ja annukka.venetmäki@hattula.fi, tai Facebookin välityksellä.

Nurtsi Parolantie 53:ssa on avoinna 13–18-vuotiaille ma ja ke klo 16–21 ja pe klo 18–23. Aikuinen ohjaaja on aina paikalla. Työpajan nettisivut http://www.hattula.fi/palvelut/perusturva/sosiaalityo/1364-2.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset