fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Nuorten inhimillinen tragedia koskettaa syvältä – Ihan yhtä hyvin se olisi voinut tapahtua omalle lapselle tai läheiselle

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Jokainen meistä tietää nuoruudestaan tilanteen, joka lähti lapasesta. Se saattoi olla täysin viaton tulitikkuleikki, uudenvuodenyön epäonninen raketin ammunta tai vähän liikaa vauhtia mopon mittarissa kaverin yllyttämänä.

Seurauksia on koko kylä kauhistellut.

Moni on salaa mielessään miettinyt, että ihan samalla tavalla olisi voinut käydä minullekin, ja huokaissut helpotuksesta. Onneksi se en ollut minä.

Myös lasten vanhemmat ovat käyneet samankaltaista ajatusleikkiä. Se olisi voinut olla ihan yhtä hyvin meidän Kalle. Usein pohdinta johtaa siihen, että saarnaa lapsille, mitä kaikkea voi viattomistakin leikeistä seurata. Näitä keskusteluja ei koskaan käydä liikaa.

Kaurialan koulun palo uudenvuodenyönä on juuri tällainen esimerkki siitä, että inhimilliset tragediat liippavat läheltä tai tulevat iholle. Kolmelta alle 15-vuotiaalta lapselta rakettien ampuminen riistäytyi käsistä sillä seurauksella, että koulun roskakatos paloi ja tulipalo tuhosi myös koulurakennusta.

Tapahtumaa on seurannut parin kuukauden piina. Miten tässä käy ja selviääkö tästä koskaan? Millainen lasku perheelle lankeaa?

Pahinta on, ettei tehtyä saa tekemättömäksi, vaikka kuinka yrittäisi.

Alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta vahingonkorvausvelvollisuus hänellä on. Niin tässäkin tapauksessa.

Kaupunki kertoi kuluneella viikolla vaativansa korvauksia oikeusteitse. Summista ei ole vielä keskusteltu, mutta korvausvaade lienee sadoissatuhansissa euroissa, jotka lankeavat lapsille maksettavaksi ja sitä kautta heidän vanhemmilleen.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoi Hämeen Sanomissa (12.2.), että sovittelu on täysin mahdollista, mutta ensin pitää tutkia, onko vakuutusten kautta mahdollista saada korvauksia. Prosessi saattaa vaatia myös kaupunginhallituksen päätöksen.

Näin vanhemman silmin teoista pitää kantaa vastuu. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rangaistus olisi kohtuuton. Hienoa olisi, jos tässäkin tapauksessa löytyisi joku kultainen keskitie, ettei nuorten lasten ja heidän perheidensä loppuelämä olisi pilalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset