fbpx
Kaupunkiuutiset Hauho

Nuorten Siperian-reissu Hauho-päivässä

Joonas Heinonen ja Jupe Haapoja olivat mukana Siperian-reissulla, josta tuli työttömien nuorten selviytymistarina.

Työttömien nuorten Venäjän-reissustaan tekemä dokumentti esitetään ensimmäistä kertaa Hauholla torstaina. Hauho-päivän ohjelmaan kuuluva Siperia opettaa -esitys on samalla menestystarina, joka kertoo yhdessä onnistumisesta vaikeuksien kautta.

Elokuvanteko sai alkunsa Hauholla majaa pitävän Hämeen Mokia ry:n Kino Wanhakop -hankkeessa, joka oli tarkoitettu työtä vaille oleville nuorille. Myöhemmin se on ollut osa Stage-hanketta.

– Mediatyö oli meillä apuväline, jonka avulla yritettiin saada nuorille työ- ja opiskelupaikkoja ja buustattua heitä eteenpäin elämässä. Porukkaa tuli laidasta laitaan, toisilla lähtökohta oli huonompi kuin toisilla, Stagen palveluohjaaja Joonas Heinonen kertoo.

Siperiaan kuuden työkokeilunuoren ja ohjaajien ryhmä lähti, koska Joonaksen isällä ja Mokian johtajalla Jouni Heinosella oli sinne kontakteja hänen tehtyään siellä humanitääristä työtä.

– Päätimme viedä Syktyvkarin kaupunkiin vaatteita ja jatkaa sieltä Salehardiin, kuvata samalla matkaa ja tehdä siitä selviytymisreissu. Meillä ei ollut suunnitelmaa eikä käsikirjoitusta. Isoin asia oli, että kuljimme nuorten rinnalla, olimme heidän kavereitaan ja annoimme heille kokemuksia.

Yksi nuorista oli Jupe Haapoja, joka nykyään tekee työtä Stagen mediaohjaajana.

– Kyllä se oli opettavainen juttu, oppi ainakin kärsivällisyyttä, hän sanoo.

Ryhmä oli 16 päivää matkassa. Ensin se ajoi 2000 kilometriä vanhalla linja-autolla, sitten 1000 kilometriä junalla ja lopuksi 80 kilometriä kumiveneillä soutaen, mikä oli varsinaista selviytymistaistelua.

– Kyllä siellä tuli tilanteita että jokin asia ärsytti, mutta porukka oli tiivis. Me selvittiin, Siperia opetti, Heinonen summaa.

Sekä Heinonen että Haapoja vakuuttavat, että he lähtisivät ilman muuta samanlaiselle koetukselle uudestaankin.

– Mokia kerää myös käytettyjä sairaalakalusteita, joita viedään kymmeniin maihin kriisialueille. Haaveenamme on, että lähtisimme kuvaamaan sitä, mihin tavara päätyy, vaikka Somaliaan.

Vuonna 2013 tehdyn Siperian-käynnin jälkeen nuorilta kysyttiin kahden vuoden päästä, mitä heille kuuluu. Kaikki olivat päässeet töihin tai opiskelemaan. Yksi heistä oli Lammilta, muut Hämeenlinnasta.

– Nuoret löysivät hankkeesta sosiaalisuutta ja saivat toisistaan kavereita. Kaikki ovat meidän kanssa edelleen yhteyksissä, Heinonen kertoo.

Elokuvan haastattelut ja editoinnit on tehty Hauholla Mokian studiolla. Työhön osallistui nuoria, jotka eivät olleet reissussa mukana. Kaikkien nimet vilahtavat lopputeksteissä.

Doumentin ensi-ilta oli viime marraskuussa Bio Rexissä. Lisäksi sen ovat kaksi kutsuvierasyleisöä, joiden joukossa oli muun muassa kaupungin päättäjiä.

– Sosiaalityöntekijät tulivat halaamaan ja olivat jopa liikuttuneita, miten hyvää työtä olemme nuorten parissa tehneet, Heinonen kertoo.

Tekijät ovat yrittäneet saada dokumenttiaan myös valtakunnalliseen levitykseen. Yle jo kiinnostuikin, mutta ei lopulta löytänyt sille ohjelma-aikaa.

– Yksi vaihtoehto on laittaa se esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, Heinonen pohtii.

Stage-hanke loppuu tähän vuoteen, mutta Heinonen lupaa, että työ jatkuu. Hyvää ei kannata lopettaa.

Siperia opettaa -dokumenttielokuva to 13.9. klo 19 Hauhotalossa, kesto 1,5 h.

Stage

Media- ja kulttuuripainotteinen nuorten työllisyyshanke alle 30-vuotiaille hämeenlinnalaisille.

Tavoitteena parantaa nuorten palveluja sekä etsiä keinoja työllistymiseen ja koulutukseen.

Kuuluu toiminnallista valmennusta mediatyön avulla.

Toimitila Turuntien 4:ssä.

Hallinnoija ja päätoteuttaja Hämeenlinnan kaupunki, osatoteuttaja Hämeen Mokia ry.

Rahoittajana Euroopan sosiaalirahasto ja kaupunki.

Hankeaika 1.10.2016–31.12.2018.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset