fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Nuorten tyytyväisyys elämäänsä on matalammalla kuin koskaan – Hämeenlinnalaisnuoret kertovat, että moni kokee yksinäisyyttä, kun ei näe kavereita eikä pääse harrastuksiin

Kaurialan yläkoulun oppilaat eivät ota stressiä etäopetukseen siirtymisestä, mutta tutkimustulos nuorten fiilisten laskusta saa ymmärrystä.
Kaurialan yläkoulun kasiluokkalaiset Senni Kuisma (vas.), Sara Reentie, Mimosa Pekkola, Oona Heikkilä, Inka Turunen ja Jade Tamminen toivovat, että nuorille tärkeät rajapyykit, kuten rippileirit tai koulun päättäjäiset, pystyttäisiin pitämään kutakuinkin normaalisti. "Korona varjostaa koko meidän yläkouluaikaamme", tytöt muistuttavat. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaurialan yläkoulun kasiluokkalaiset Senni Kuisma (vas.), Sara Reentie, Mimosa Pekkola, Oona Heikkilä, Inka Turunen ja Jade Tamminen toivovat, että nuorille tärkeät rajapyykit, kuten rippileirit tai koulun päättäjäiset, pystyttäisiin pitämään kutakuinkin normaalisti. "Korona varjostaa koko meidän yläkouluaikaamme", tytöt muistuttavat. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaurialan yläkoulun 8E-luokan oppilaat ottivat varsin tyynesti vastaan tiedon, että luvassa on taas etäopetusta.

Koronatilanteen pahenemisen vuoksi myös Kanta-Hämeessä peruskoulun yläluokat sekä toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen 8.3. lähtien ainakin kolmeksi viikoksi.

– Olen ihan hyvillä mielin, kun nyt etäjakso ei ole niin pitkä. Toivon, että tauti hellittää, Oona Heikkilä tiivistää porukan tunnelmat.

Aiemmat kokemukset etäopetuksesta tuovat varmuutta.

– Sovellukset ovat tuttuja ja ne ovat myös kehittyneet, Senni Kuisma sanoo.

Moni kokee yksinäisyyttä

Nuorten tyytyväisyys elämäänsä on kuitenkin matalammalla tasolla kuin koskaan Nuorisobarometrin mittaushistorian aikana.

Tämä kävi ilmi Nuorisotutkimuskeskuksen vastikään julkaisemasta 15–25-vuotiaille tehdystä kyselystä, jossa seurattiin korona-ajan vaikutusta nuorten fiiliksiin.

Kaurialan yläkoululaisia tutkimustulos aluksi hämmästyttää, mutta kun he miettivät tarkemmin, ei tulos sittenkään ole heidän mielestään niin yllättävä.

– Moni on yksinäinen, kun ei pääse kouluun ja harrastuksiin, Kuisma miettii.

– Kun kavereita ei voi nähdä, ei yllätä, että tulos on laskenut, Sara Reentie sanoo.

Nuori tarvitsee kanssakäymistä

Elämään tyytyväisyyden laskua oli eniten erityisesti tyttöjen sekä muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien poikien keskuudessa.

Nuoret miettivät, että sosiaalisuus on ehkä tytöille tärkeämpää kuin pojille, ja korona-ajan rajoitukset ovat osuneet juuri siihen.

– Itse tarvitsen paljon sosiaalista kanssakäymistä, ja kun esimerkiksi etäkoulussa ei juuri pysty näkemään ketään, vaikuttaa se kyllä negatiivisesti, Mimosa Pekkola pohtii.

– Tytöt tapaavat toisiaan myös enemmän vapaa-aikanaan, kun pojat taas ovat enemmän virtuaalimaailmassa, Jade Tamminen arvelee.

Kotona oleminen voi ahdistaa

Nyt kun etäkoulua on jälleen luvassa, ovat oppilaiden tunnelmat kaksijakoiset. Moni koki etäopiskelussa positiivisena, että kulkeminen jäi pois ja oli aikaa kokeilla uusia asioita.

Toisaalta joillakin liikkuminen jäi lähes kokonaan, ja kaikilla ei välttämättä ole kotona aina tarvittavaa rauhaa.

– Jos lapsella tai nuorella on vaikka kotiloissa vaikea tilanne, voi jatkuva kotona oleminen olla todella ahdistavaa, Kuisma miettii.

– On pitänyt myös enemmän miettiä, voiko sukulaisia ja ystäviä tavata – kaikki eivät välttämättä halua, Inka Turunen sanoo.

Rajoitukset uhkaavat myös nuorille tärkeitä riittejä, kuten rippikoulua ja koulujen päättäjäisiä.

– Yläkoulua käydään vain kerran, ja jos tapahtuma menee ohi, se on sitten siinä, Kuisma tiivistää.

Tilanne pahenee

Kaurialan yläkoulun henkilökuntaa tutkimustulos ei hämmästytä.

– Sosiaalisuus on nuorille tärkeää. Alkuun kun etäkoulu tuli, oli se monen mielestä “upeaa ja hienoa”, kun kukaan ei vielä tajunnut, että sosiaalinen puoli jäi kokonaan pois, sanoo luokanvalvoja Kaapo Salminen, joka vastaa myös Kaurialan yläkoulun oppilaskunnasta ja tukioppilastoiminnasta.

Apulaisrehtori ja opo Teijo Savijoki on huolissaan etenkin niistä oppilaista, joille kouluun tuleminen on tuottanut ongelmia.

– Niiden oppilaiden määrä on ollut nousussa, ja koronan takia tilanne varmaan pahenee.

Toisaalta jotkut oppilaat, jotka ovat ahdistuneet koulusta, ovat kokeneet etäopetuksen hyväksi, mutta he ovat olleet poikkeuksia.

– Hankalinta on saada koppi niistä oppilaista, jotka eivät käy koulussa, mutta joihin lastensuojelu ei ulotu, laaja-alainen erityisopettaja Raine Heino kiteyttää.

Nuorten hyvinvointi notkahti

15–25-vuotiaiden nuorten tyytyväisyydessä elämään on tapahtunut Nuorisobarometrin mittaushistorian voimakkain lasku.

15–25-vuotiaiden tyytyväisyys elämään on laskenut 0,5 kouluarvosanan verran korona-ajan ensimmäisen puolen vuoden aikana, ja on nyt 8,0.

Näin matalaa elämään tyytyväisyyden tasoa ei ole mitattu Nuorisobarometreissa kertaakaan sitten vuoden 1997.

Elämään tyytyväisyyden keskiarvot ovat laskeneet erityisesti tyttöjen sekä muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien poikien keskuudessa.

Nuorisotutkimusverkoston tutkijoiden viime syksynä tekemä kysely tarkasteli nuorten hyvinvointia korona-aikana. Tulos julkistettiin helmikuussa.

Lähteet: www.nuorisotutkimusseura.fi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset