Kaupunkiuutiset

Nuortennäytelmässä seikkaillaan somessa

Nuorten vallankäytön väline on muuttunut. Nykyisin nuoret käyvät valtapeliä sosiaalisessa mediassa. Parolan Pilke-nuorisoteatterin näytelmä Elämäni someistus on kannanotto niiden puolesta, jotka eivät jatkuvasti halua roikkua somessa.

– Nuorilla on hirveästi paineita siitä, että somessa on ”pakko olla”. Se, joka ensimmäisenä ottaa haltuun jonkin uuden median, on etulyöntiasemassa, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Karoliina Kauhanen luonnehtii.

Kauhanen on työstänyt näytelmää viime syksystä lähtien Parolan yläkoulun ja lukion opiskelijoiden kanssa. Somemaailman hektisyyttä kuvaa esimerkiksi se, että ohjaustyön edetessä käsikirjoitusta on jopa pitänyt muuttaa joidenkin palveluiden jäätyä pois käytöstä.

– Näytelmä käsittelee myös sitä, kuinka somessa ironia ja huumori eivät välity tekstistä, vaan niistä tehdään helposti vääriä tulkintoja.

Yksi näytelmän päähenkilöistä kamppailee niiden ristiriitojen kanssa, joita syntyy, kun omat ammatilliset toiveet eivät kohtaa vanhempien ja toisten nuorten asettamia odotuksia.

– Ennen kaikkea näytelmä kertoo nuoruudesta ja luovuudesta, Kauhanen summaa.

Pilke-nuorisoteatterin näyttelijätiimiin kuuluu kaikkiaan noin 15 nuorta ja tuotantoon kymmenkunta aktiivia. Kauhanen on käytännössä luotsannut Pilkettä lähes sen alkuajoista – vuodesta 2010 – lähtien. Parolan ilmaisutaitokerhon jatko on auki, sillä Kauhanen itse opiskelee nykyisin kulttuurituotantoa Kauniaisissa.

– Uutta jatkajaa ei ole ainakaan vielä tiedossa.

Elämäni someistus sai ensi-iltansa tiistaina 5.5. Luvassa on vielä kaksi iltanäytöstä Parolan lukion ja yläkoulun salissa klo 18.30, toinen keskiviikkona 6.5. ja toinen torstaina 7.5. Esitykset kestävät 1,5 tuntia väliaikoineen. Ohjelmassa on myös neljä koululaisnäytöstä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset