fbpx
Kaupunkiuutiset

Nykymeno ei voi jatkua

Hämeenlinnan nykyinen politiikka saa entisen pitkäaikaisen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Harri Lintumäen (kok.) harmistumaan. Hänen mielestään kaupungille on pelkästään haittaa siitä, että vuosia jatkunut poliitikkojen välinen luottamus ja hyvä yhteistyö on pilattu riitelyyn.

– Tuntuu, että nyt käytetään kaikkia mahdollisia keinoja, sellaisiakin, jotka eivät kuulu politiikkaan. Kantelut, tutkintapyynnöt, rikosilmoitukset tai tuomioistuinriidat eivät saa toimia kuntapolitiikan jatkeena, hän sanoo käräjäoikeuden tuomarin pitkällä kokemuksella.

Tänä vuonna 68 vuotta täyttänyt Lintumäki viihtyy eläkepäivillä, eikä hänellä ole ollut kaipuuta työelämään tai politiikkaan.

– On ollut yllättävänkin helppoa, hän vakuuttaa.

Kaupunginvaltuutettuna Lintumäki ehti olla viisi kautta vuosina 1993–2012. Kolme kautta hän johti valtuustoa nuija kädessä. Viime vaaleissa hän ei enää ollut ehdolla.

– Kunnallispolitiikka ei ennen ollut yhtä henkilöitynyttä kuin nykyään. Silloin mentiin enemmän asiat edellä, kun nyt ollaan aika pahasti napit vastakkain henkilöinä, hän tuumaa.

Sekin, että paikallisesti puolueet ovat liittoutuneet eri tavalla kuin valtakunnan politiikassa, kuvaa Lintumäen mielestä sitä, että Hämeenlinnassa toimitaan ensi sijassa henkilötasolla. Huomionarvoista on, että asianosaiset itsekin myöntävät keskinäisen luottamuksen olevan minimissään ja ilmapiirin tulehtuneen.

– On valitettavaa, että näin on käynyt. Luottamuksen rakentaminen vie aina aikansa, mutta sen romuttaminen käy hyvinkin nopeasti.

Toivonsa Lintumäki pistää tuleviin kuntavaaleihin. Samoja ihmisiä voi ja pitääkin olla edelleen mukana, mutta toimintatapojen on osittain muututtava.

– Näin ei voi jatkua. Poliittisessa ilmapiirissä ja luottamuksen rakentamisessa on aloitettava uusi aika. Politiikka on tarpeeksi haastavaa hommaa ilman tällaisia erityissotkujakin, ja toisaalta politiikan arvostus on mennyt alas. Puolueille on iso haaste saada hyviä ehdokkaita, mutta toivottavasti niitä löytyy. Uusia, sekä nuoria että vanhempia ihmisiä, pitäisi joka tapauksessa saada mukaan.

Aina välillä kuulee paheksuttavan, miten Hämeenlinnassa on hoidettu asioita hyvä veli -akselilla.

– En ole koskaan ymmärtänyt, mitä se hyvä veli -meininki muka on. Ja onko nykyinen tilanne sen vastakohta. Päätösten tekeminen perusteellisen valmistelun jälkeen isolla enemmistöllä ei tarkoita hyvä veli -politiikkaa. Me hioimme yhdessä isoja ratkaisuja ja saimme jotain aikaankin, Lintumäki pohtii.

Kehittämis- ja elinkeinohankkeita on poliittisesti helppo torpata vastustamalla ja vetoamalla siihen, että hoidetaan vain kuntalaisten perustarpeita. Tämä on Lintumäen mukaan väärä ajattelutapa.

– Totta kai jokainen valtuutettu haluaa, että kaupungissa on hyvät koulut, lastenhoito, terveydenhuolto ja muut peruspalvelut. Niiden toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin riittävästi resursseja eli käytännössä verotuloja. Vastakkainasettelu tässä mielessä on älytöntä, hän muistuttaa.

Hämeenlinna on vajonnut myös muuttotappiokunnaksi, mikä huolestuttaa konkaria.

– Tilanne on huonontunut, ja se pitää saada kääntymään. Kaupungista tulee tehdä ulospäin houkutteleva sekä ihmisten että yritysten silmissä. Engelinrannan ja Suomen kasarmin alueen rakentaminen voisi lisätä vetovoimaa, hän arvioi.

Oman luottamusmiesaikansa hankkeista tärkeimpinä Lintumäki pitää muun muassa Verkatehdasta, kauppakeskus Goodmania ja kuntarakennemuutosta nykyisessäkin muodossaan.

– En usko, että Verkatehdasta ja Goodmania olisi pystytty tekemään tämänhetkisessä poliittisessa ilmapiirissä. Niiden toteuttamiselle haettiin perusteellisella valmistelulla riittävä poliittinen pohja, hän muistuttaa.

Hämeenlinna ei ole edellä mainittujen ongelmien takia Lintumäen mukaan enää hyvässä maineessa ulkopuoleltakaan katsottuna. Kun yhteisiä asioita ei ajeta tarpeeksi yksituumaisesti, ulkoa saattaa tulla uhkia.

– Tulevaisuus ei ole pelkästään omissa käsissämme. Meidän pitäisi olla vakuuttavia ulospäin. Miten saamme esimerkiksi säilytettyä ammattikorkeakoulun ja keskussairaalan riittävän korkeatasoisina? hän kysyy.

Lintumäki toimi urallaan jonkin aikaa myös Hämeen ammattikorkeakoulun kuntayhtymän valtuuston ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin liittohallituksen puheenjohtajana.

Yksi asia, jonka Lintumäki ennustaa parantuvan Hämeenlinnassa jo heti syksyllä, on HPK:n menestys. Kunniapuheenjohtajana hän on katsonut hyvällä seuran viime puuhia.

– HPK Liiga Oy sai hyvän lähdön osakeannin myötä. Uskon ehdottomasti, että ensi kaudesta tulee parempi kuin edellisestä. Itselleni HPK on tärkeä asia, ja seura liittyy oleellisesti myös kaupungin vetovoimaan, mikä on ihan tutkittukin juttu. Ja paras toritapahtuma muuten on ollut vuoden 2006 mestaruusjuhlat, hän huomauttaa ylpeyttä äänessään.

Jääkiekon seuraamisen lisäksi Lintumäki nauttii siitä, että hän ehtii nyt viettää aikaa perheen parissa. Etenkin lapsenlapset ovat papalle rakkaita silmäteriä ja tuovat uutta näkökulmaa elämään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset