Kaupunkiuutiset

Nykypäivänä kuka tahansa voi pudota velkaloukkuun

Ensi viikolla vietetään köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista viikkoa, joka polkaistaan Hämeenlinnassa käyntiin Kumppanuuspäivällä maanantaina Kumppanuustalossa. Tapahtuman teemana on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja tilaisuus alkaa asiantuntijapaneelilla kello 10.00. Vieraina ovat kunnallispoliitikot Teija Arvidsson (kd.), Irma Taavela (vas.) ja Pentti Nyholm (sd.) sekä Hämeenlinnan Asuntojen Matti Riekkola ja Kelan ratkaisuneuvoja Erja Koskinen.

– Esitämme näille panelisteille erilaisia väitteitä ihmisten elämäntilanteista tässä kaupungissa, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan yhteiskunnallisen työn diakoni Timo Heikka kertoo.

– Haastamme heidät vastaamaan ja saamme toivon mukaan aikaan vilkasta keskustelua.

Puoliltapäivin vuorossa ovat asiantuntijavastaukset, joita antavat Juha Kaakinen Y-Säätiöstä, Päivi Kivelä Helsingin Sininauhasta ja Hämeenlinnan A-Klinikkasäätiön Jaakko Vesterberg.

–  Kaakinen edustaa säätiötä, joka tarjoaa vuokra-asuntoja asunnottomille tai asunnottomuusuhan alla oleville henkilöille. Kivelä on syrjäytymisen asiantuntija ja Vesterbergillä taas on vahva tuntuma paikalliseen asumiskulttuuriin.

Tilaisuudessa kuullaan Pekka Simojoen musiikkia ja sen juontavat Arto Myllärinen ja Jorma Mäkelä. Avauspuheenvuoron pitää Vuoden diakoniatyöntekijäksi valittu Katja Lahti.

Päihde- ja kriminaalityössä sekä velkaselvittelyssä ansioitunut Lahti on sosionomi ja diakoni (YMMK), joka on työskennellyt seurakunnassa vuodesta 2003. Tunnustuksesta päättänyt Diakoniatyöntekijöiden liiton hallitus painotti valinnassaan Lahden rautaista ammattilaisuutta ja innovatiivisuutta. Hän on tuonut asiakkaidensa ajatuksia ja tarinoita esiin muun muassa lauluilla ja näytyelmillä.

Köyhyysraja Suomessa kulkee Tilastokeskuksen mukaan 1 190 euron nettotuloissa kuukaudessa. Käsitteellä tarkoitetaan hyvinvointiyhteiskunnan kansalaisen tulotasoa, jonka alapuolella olevalla ihmisellä ei ole varaa hankkia välttämättömiä hyödykkeitä siedettävän elintason ylläpitämiseksi.

– Perustoimeentulotuki on 485 euroa, jonka pitäisi riittää kaikkeen, Lahti pohtii.

– Yleensä elämässä kuitenkin tapahtuu kaikenlaista ja vaikkapa sairastuminen tuo ylimääräisiä menoja. On pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät ole kunnolla selvinneet 1990-luvun lamasta, pätkätyöläisiä ja avioeron kokeneita, jotka ovat päätyneet asunnottomiksi. Velkaantua voi nykypäivänä kuka tahansa.

Diakoniatyön tarkoituksena on antaa henkistä ja jossain määrin myös aineellista apua vaikeuksiensa kanssa kamppaileville. Diakoniatyöntekijän puoleen voi Hämeenlinnassa kääntyä kuka tahansa seurakunnan alueella asuva, vaikka ei kuuluisikaan seurakuntaan.

– Meillä on aikaa antaa ihmisille. Harvoin pystymme räjäyttämään kenenkään asioita kokonaisuudessaan kuntoon, mutta pienetkin asiat auttavat eteenpäin, Lahti sanoo.

– Asiakas saattaa tajuta, ettei ole ihan niin syvällä suossa kuin kokee olevansa. Joku saattaa kuvitella olevansa Hämeenlinnan ainoa ihminen, jolla on maksuhäiriöitä. Hänelle on hyvä kertoa, että on niitä muitakin.

Kirkon ja diakoniatyön piirissä puhutaan myös yhä enemmän lapsiköyhyydestä.

– Tällä tarkoitetaan sitä, että perheen huono taloudellinen tilanne näkyy lapsen eriarvoistumisessa, Heikka määrittelee.

– Vanhemmat eivät pysty esimerkiksi tarjoamaan samoja harrastusmahdollisuuksia kuin muilla tai hankkimaan kunnollisia talvivaatteita.

Lahti kollegoineen haluaa saada vaikeissa elämäntilanteissa olevien ihmisten ääneen kuuluviin.

– Eniten tässä työssä kuormittaa se, että en saa asioita tuotua sinne, missä valtaa käytetään, Lahti tunnustaa.

– Köyhyys on jatkuvaa ja leikkauksia tehdään sielläkin, mistä ei voida enää ottaa. Ei kai näin pienessä maassa voida ajaa tilannetta siihen, ettei ihmisellä ole enää varaa olla olemassa?

Kumppanuuspäivän järjestävät Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Saalem-seurakunta, Sosiaalitoimi, Hattulan kotikirkko, A-klinikkasäätiö, Kela, Rengon mielenterveysseura Remi, Samaria ry sekä Hämeenlinnan kaupunki ja Kumppanuustalo.

Kumppanuuspäivä ma 10.10. kello 10-14 Kumppanuustalon auditoriossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset