Kaupunkiuutiset

”Nyt on pakko vähän hengähtää”

Laulaja Heidi Kyrö nauttii musiikkialalla harvinaisesta herkusta – kesälomasta. Lomaileva laulaja ehtii istahtaa hetkeksi nauttimaan kupposen Hämeenlinnan kauppatorin Cafe Linnassa.

– Kuljen torin läpi usein aamuisin kuntosalille. Haluaisin ostaa torilta enemmän esimerkiksi kukkia ja vihanneksia, mutta minulla on harvoin lompakko mukana aamutuimaan. Äsken näin kirpputorin pitäjällä ihanan maatuskan, jota olen katsellut, mutta tälläkään kertaa ei lompakkoa ollut mukana.

Hämeenlinnan kauppatori on Kyrölle tuttu paikka monessakin mielessä.

– Minusta on hauskaa, että täällä on kirpputorimyyjiä. Olen ollut joskus itsekin myymässä. Täällähän tapahtuu kaikkea, on tapahtumia ja markkinatouhua sekä kiertäviä tapahtumia. Mielestäni kauppatori on aika viriili Hämeenlinnan kokoiseen kaupunkiin, Kyrö jatkaa.

Tori on tuttu myös esiintymispaikkana.

– Olen esiintynyt tällä torilla muutamia kertoja. Täällä on rento, kiva ilmapiiri, mutta toki ne, jotka tulevat oikeasti kuuntelemaan keikkaa, kuuntelevat kuin konsertissa, joten keikkaa ei voi noin vain vetää lonkalta. Tämä tori on hyvä keikkapaikka, ja kohtuullisen hyvä katos varmistaa, että esiintyjät eivät ole säiden armoilla.

Projekteja luvassa

Kyröllä on jo tiedossa monenlaisia projekteja ja uusia aluevaltauksia. Syksyllä Kyrö nähdään TV-ruudussa, mutta siitä hän ei vielä tässä vaiheessa pysty paljastamaan enempää. Hän aikoo myös hakea ulkomailta elo-syyskuussa vaikutteita artistin työhönsä.

Ainoa, mitä Kyrö tässä vaiheessa paljastaa, on se, että loppuvuodeksi on luvassa joulukonsertteja laulaen ja juontaen, mutta missä mittakaavassa, se selviää elokuussa. Ainakin Laulustudion oppilaita kuullaan Hämeenlinnassa joulukonsertissa:

– Konsertti Hämeenlinnan kirkossa oli viime vuonna todella huikea ja se saa jatkoa 1. joulukuuta. Voi olla, että ”Heidikin siellä laulaa jotakin”, Kyrö lupailee.

”Nautin opettamisesta”

Heidi Kyrön Laulustudio täyttää elokuussa viisi vuotta.

– Oma opettajani Ulla Renko sanoi aikanaan, että ”kyllä sinä vielä opettajana kuolet, se on sinun juttusi”. Sanoin hänelle, että opettaminen ei todellakaan ole minun juttuni.

Vaan kuinkas kävi:

– Reilut kuusi vuotta sitten tuttu hevimuusikko Hämeenlinnasta soitti, ja sanoi tarvitsevansa vähän valmennusta laulamisessa. Mietin hetken, ja vastasin seuraavana päivänä, että kokeillaan.

Ensimmäinen yksityisoppilas oli samalla koekaniini erilaisille opetusmetodeille.

– Silloin alkoi kyteä ajatus, että voisihan tätä tehdä vähän enemmänkin.

Kyröllä on uransa aikana ollut kymmenkunta eri laulunopettajaa.

– Ulla Rengolta olen pääasiassa sen opin saanut, mitä nyt vien eteenpäin.

Laulustudio näki päivänvalon 2009. Oppilaita on ollut alusta asti, ja uusia tulee edelleen.

– Se on puoliksi harrastus ja puoliksi sivutoimi. Olen laulaja, ja se on ykkösjuttu, mutta nautin opettamisesta tosi paljon ja olen saanut oppilailta hyvää palautetta.

Lomalla aikaa miettiä

Heidi Kyrö viettää tänä kesänä ensimmäistä kertaa oikeaa kesälomaa.

– Takana oli hektinen kevät. Tuli sellainen tunne, että nyt on pakko vähän hengähtää. Joskus on pakko ladata akkuja, koska tiedän, että syksystä ja ensi vuodesta tulee kiireinen. Nyt lomalla olen uinut ja tehnyt pihahommia sekä maalannut ja tuunannut kaikenlaisia kukkapurkkeja, sisustamisesta kiinnostunut laulaja kertoo.

Musiikillisesti artisti kokee olevansa risteyskohdassa.

– Lomalla on ollut hyvää aikaa miettiä, mihin suuntaan haluaisin musiikkia viedä. Haluan tehdä iloista musiikkia, jota voi esittää keikoilla ja festareilla. Haluan panostaa entistä enemmän popin ja musikaalimaailman yhdistämiseen.

Kemistä vuonna -97 Hämeenlinnaan muuttanut Kyrö on kotiutunut kaupunkiin täysin. Hän tuntee jopa paikalliset lenkkipolutkin paremmin kuin moni paljasjalkainen hämeenlinnalainen.

– Olen hämeenlinnalaistunut Lapin tyttö. Kuitenkin sukujuureni ovat niin syvällä Pohjois-Lapissa, että se ei koskaan lähde pois. Tunnen olevani kotonani niin Lapissa kuin täälläkin. En kuitenkaan voisi kuvitella asuvani muualla kuin Hämeenlinnassa, joten eikö se ole jo aika hämeenlinnalaista, Kyrö tuumii.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020