Kaupunkiuutiset

Nyt opiskellaan työpaikoilla

Vuoden alustaa voimaan astunut ammatillisen koulutuksen reformi myllersi myös työssäoppimisen.

– Aiemmasta poiketen työssäoppiminen tähtää nyt näyttöihin, jotka tehdään työpaikoilla. Teemme koulutussopimuksen, jossa sitoudumme kouluttamaan opiskelijalle jonkin tietyn osa-alueen tutkinnosta. Se on suurin muutos, Aulangon Ratsastuskoulun yrittäjä Salla Varenti kertoo.

Ratsastuksenohjaajiksi opiskelevat Anna Kettunen ja Janita Villa sekä hevosenhoitajaksi kouluttautuva Kerttu Kiviluoto suorittavat parhaillaan työssäoppimisjaksoaan Aulangon Ratsastustallilla. Heistä Kiviluoto edustaa opiskelijoiden uutta sukupolvea, joka tekee näytöt työssäoppimalla.

Juuri nyt Kiviluodolla on työn alla tutkintonsa ensimmäinen opintokokonaisuus.

– Ratsastuksen, juoksutuksen ja esittämisen näytöt olen jo tehnyt, varsanopetus pitää vielä suorittaa, Kiviluoto kertoo.

– Työssäoppimalla opiskelijat oppivat monta tapaa tehdä, mikä on hyvä asia, Villa sanoo.

 

Reformissa keskeistä on joustavuus, koulutusopetuksen tekeminen näyttöinä sekä nuorten ja aikuisten opetuksen yhdistäminen. Uudistuksen myötä koulutusiin tuli myös joustava haku.

Esimerkiksi Kiviluoto vaihtoi lukio-opinnot hevosenhoitajan koulutukseen kesken lukuvuotta.

– Opintoihin voi tulla mukaan jopa kesken kurssin. Opiskelijoiden osaaminen kartoitetaan, ja opiskelu räätälöidään kullekin sopivaksi, Salla Varenti valaisee.

Näytöt tehdään nyt koulun sijasta työpaikoilla. Näytöissä koulutuksen järjestäjä ja työelämän edustaja yhdessä arvioivat osaamisen.

– Aiemmin minä olen käynyt oppilaitoksissa, mutta nyt opettaja tulee tänne, tai vaihtoehtoisesti näyttö videoidaan ja arviointi tehdään sen perusteella. Tämä muutos vaatii myös opettajalta enemmän siinä mielessä, että hän osaa kaitsea yksilöä läpi oppimisprosessin, Varenti pohtii.

 

Nuoret hakevat työssäoppimispaikkansa pääasiassa itse, mutta yleensä oppilaitoksissa on listat alan toimijoista, jotka ottavat opiskelijoita vastaan.

Aulangolla on vuosien varrella ollut jo lähes neljäkymmentä harjoittelijaa. Varenti epäilee, että työssäoppimispaikat tulevat vähenemään, kun oppimista on siirretty työpaikoille.

– Harjoittelijat sitovat aina henkilökuntaa. Jo rutiinien oppimiseen menee 2–3 viikkoa, ja opiskelijoiden osaamisen taso voi olla hyvinkin vaihteleva.

Itsekin näyttötutkintoja suorittaneena Varenti pitää kuitenkin työssäoppimista hyvänä tapana kouluttautua ammattiin.

– On hyvä asia, että opiskelu on lähempänä sitä, mitä työ todellisuudessa on.

Hevosalalla toimijat ovat yhteisesti miettineet koulutuksen käytäntöjä ja alan tutkintojen perusteita.

– Näytöt olisi syytä uusia vastaamaan työelämän todellisia tarpeita. Tällä hetkellä tutkinnon perusteet vielä laahaavat jäljessä, mutta nyt siirtymäaikana muutos vie toki oman aikansa, Varenti pohtii.

Uusi systeemi on kuitenkin hänen mielestään selkeämpi, sillä nyt opiskelijan osaaminen on tarkemmin tiedossa.

– Toivon, että oppilaitokset ottavat paremman vastuun teoriaopetuksesta. Siihen ei meillä työpaikoissa ole aikaa, sillä me teemme töitä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset