fbpx
Kaupunkiuutiset

Nyt pääsee kokeilemaan ampumahiihtotaitojaan!

Ahveniston Ampumahiihtäjät tarjoaa loppukevään aikana kaikille lajista kiinnostuneille mahdollisuuden kokeilla, millaiselta tuntuu tähdätä maalitaulun hengästyttävän hiihtolenkin jälkeen. AAH järjestää lapsille ja nuorille (pituusraja 135 cm) neljän kokoontumiskerran ampumahiihtokoulun, jonka avaus on ensi keskiviikkona Ahveniston moottoriradalla.

Aikuiset pääsevät perehtymään lajin saloihin keväällä järjestettävässä Yritysviesti-kisailussa. Omaa asetta ei tarvita kummassakaan ryhmässä, sillä AAH antaa seura-aseet innostuneiden kokeiltavaksi.

– Ampumahiihdolla on nyt vetovoimaa. Varsinkin tytöt ovat kiinnostuneita. Pojilla tuntuu olevan Hämeenlinnassa enemmän vaihtoehtoja, mutta on heitäkin saatu mukaan, AAH:n vetäjäryhmän aktiiveihin lukeutuva Marjut Rolig kertoo. Hiihdon olympiavoittaja vastaa talvikaudella pitkälle hiihtoharjoittelusta. Ammunnassa on mukana useampi henkilö opastamassa nuoria ja varttuneempia lajin saloihin.

Nuorten tyttöjen innostuksen lähteeksi voi hyvällä syyllä veikata Kaisa Mäkäräistä, joka on vuosikausia kuulunut maan valovoimaisimpiin urheilijoihin kaikki lajitkin huomioon ottaen. Mutta se ei ole ainoa selitys. Ampumahiihdon monipuolisuus ja vaikeusasteen nousu verrattuna maastohiihtoon kiehtoo nuoria urheilijanalkuja.

– Olen itsekin leikkimielellä kokeillut, tosin hieman muilta salaa. Ei se ihan helppo ollut, Rolig nauraa heläyttää omille kokemuksilleen.

Lasten ampumahiihtokoulussa on “alamittana” 135 sentin pituus, ei ikärajaa. Se johtuu yksinomaan siitä, että tuota mittaa lyhyemmät eivät pysty hallitsemaan vielä asetta, kädet eivät riitä.

– Uudet tulokkaat eivät tarvitse omaa asetta. Kevään kokeiluja varten sitä ei kannata hankkiakaan, vaan käytetään alkuun seuran omistuksessa olevia aseita, ampumahiihtokoulun yhtenä vetäjänä toimiva Jussi Keränen selvittää.

Nuoret voivat perehtyä lajiin useamman vuoden seuran aseen kanssa, mutta kilpailemaan tosimielellä lähtevä tarvitsee jo oman aseen.

– Minä sain tällä viikolla ensimmäisen oman aseen. Mielenkiinto lajia kohtaan on kova, 12-vuotias hämeenlinnalainen Lotta Laitamäki vakuuttaa.

Hän on harrastanut pyssyhiihto jo kolmen talven ajan, joten kyse on jo pitkäaikaisesta harrastuksesta.

– Hiihdin ennen paljon, hiihdän vieläkin. Ampumahiihdossa monipuolisuus on parasta, Lotta sanoo. Kokeilu lähti liikkeelle tv-lähetyksistä, joissa hän näki maailman huiput suurien yleisömassojen edessä kisaamassa.

Aivan samanlaisen sytykkeen sai tv-urheilutarjonnasta myös 11-vuotias hämeenlinnalainen Joel Seppälä, joka lähti kokeilemaan laji vuosi sitten keväällä.

– Monipuolisuus on mielenkiintoista. Koskaan ei voi olla varma, kuinka hyvin ampumapaikalla onnistuu, Joel pohtii.

Sama probleema se on maailman huipullakin Kaisa Mäkäräisestä alkaen – pelkkä hiihtovauhti ei riitä menestymiseen, vaan ampumapaikalla täytyy myös osua.

AAH on kaikilla mittareilla maan johtavia ah-seuroja. Pelkästään viime kilpailukaudella seuraan tuli 41 SM-mitalia. Seurapisteissä, jossa otetaan huomioon kaikki toiminnot, hämeenlinnalaisseura sijoittui toiseksi.

– Moottorirata takaa meille hyvät harjoitusmahdollisuudet. Kun saisimme sinne vielä kesäajaksi rullahiihtoon soveltuvan ampumapaikan, olisivat harjoitteluolosuhteet loistavat, Jussi Keränen pohtii.

Kansallisella lisenssillä kilpailevien nuorten määrä on hiljakseen kasvussa, mikä sekin kertoo lajin hyvästä vetovoimasta.

Ahveniston moottoriradalla vi seurata tänä viikonloppuna ampumahiihto livenä, kun 160 kilpailijaa osallistuu kansallisiin kisoihin.

Lasten ampumahiihtokoulu Ahveniston moottoriradalla 31.1. klo 18. Ennakkoilmoittautumiset marjut.rolig@elisanet.fi. Leikkimielinen viestikilpailu työ- ja kaveriporukoille 13.3. Perehdytys lajiin alkaa klo 17 alkaen, kisa kello 18.30.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset