Kaupunkiuutiset

"Nyt Sinua harmittaa, koska teinityttöhallitus on tehnyt Sinusta holhottavan, kyvyttömän ja munattoman"

Jenni Ahtiainen Kuva: Matti Piiroinen
Jenni Ahtiainen Kuva: Matti Piiroinen

Sinä suuren ikäluokan rohkea seikkailija, tämä on kova paikka Sinulle. Olet 60-luvulta asti maksanut verosi, osallistunut asepalvelukseen ja käynyt kertausharjoituksissa. Olet fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa. Käyt kaupassa, laitat itse ruokasi, etkä ole koskaan pyytänyt yhteiskunnalta apua. Jopa kiinteistösi hoidosta olet huolehtinut itse.

Nyt Sinua harmittaa, koska teinityttöhallitus on tehnyt Sinusta holhottavan, kyvyttömän ja munattoman. Se on vienyt Sinulta ihmisen perusoikeudet, kulkemisen ja liikkumisen vapauden. Ymmärrät kyllä terveydenhuollon ongelmat, muttet sitä, miksi fokuksen pitää olla juuri Sinussa.

Koko Suomi on rampautunut. Ei fokus tai vika ole sinussa. Eikä pääministeri tai hallitus tätä sinulle tehnyt, vaan sinua uhkaava virus. Korona ei kysy keneltä se ottaa. Se vei monelta yrittäjältä toimeentulon, palkansaajalta työn ja bruttokansantuotteelta luultavasti viisi prosenttia. Sinulta se vei munat – eli ulkonaliikkumisoikeuden.

Kun me yrittäjät taistelemme leivänpaloista kotona koulusta pois otettujen lastemme kanssa, Sinä naureskelet päiväkaffella Goodmanissa. Kaupassa ohitsesi kävelee juuri firmansa kiinni laittanut yrittäjä hengityssuojain naamallaan, jottei hän Sinua tartuttaisi. Irvokasta. Mutta totta.

Tapa, millä tähän kriisinhallintaan suhtaudut on itsekäs ja kiittämätön. Kun me muut koitamme pitää Sinut turvassa, käyttäydyt kuin pikkulapsi. Se, että juuri Sinä kuulut riskiryhmään, ei ole myöskään meidän nuorempien vika. Silti minä haluan pitää Sinut hengissä sulkemalla oman oveni ja itkemällä kotona kyvyttömämpänä kuin sinä.

Äitini on tällä hetkellä Espanjassa kotiarestissa. Poliisi sakottaa heti, jos näkee yhdenkään sielun hortoilevan kadulla. Tätä lapsellista menoasi seurattuani on teinityttöhallitus tämän kolumnin julkaisupäivänä luultavasti jo määrännyt ulkonaliikkumiskiellon myös Suomeen. Mutta Sinä et osaa vieläkään käyttäytyä tilanteen vaatimalla tavalla.

Lopuksi kerron mielipiteeni. Sanna Marinin hallitus on parasta kriisinhallintaa, mitä pandemian hoitoon voi Suomessa juuri nyt saada. Naispainotteinen hallitus ajattelee jo lähtökohtaisesti miestä empaattisemmin: järkevästi ja huolehtivasti – äidillisesti. Ja juurikin nuoresta iästään johtuen nykyinen hallitus herättää enemmän luottamusta tulevaisuuteen, kuin mihin yhtä sukupolvea vanhempi Rinne hallituksineen olisi koronakriisissä koskaan kyennyt.

Ajat muuttuu, samoin sinä. Hyvän hallituksen teinitytöttely on helvetin noloa. Se kertoo vain omasta ongelmastasi hyväksyä se, että Sinusta on tullut vanha. Ja silti, meidän tehtävämme on pitää Sinusta huolta. Hinnalla millä hyvänsä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset