fbpx
Kaupunkiuutiset

Nyt sitä saa – mansikkaa!

Kuusamon mansikkatilalla Lammilla eletään kesän kiireisintä aikaa. Heinäkuu on mansikan parasta sesonkia.

– Olemme tottuneet viime vuosina aikaisiin kesiin, mutta tänä kesänä mansikka kypsyy oikeastaan normaaliajassa, Kuusamon mansikkatilaa emännöivä Johanna Mettälä valaisee.

Kevät ja kesä ovat olleet poikkeuksellisen viileitä, mutta aikaisten lajikkeiden ansiosta satoa on silti saatu suhteellisen ajoissa. Mansikoiden itsepoiminta käynnistyi tilalla viime viikon tiistaina, ja nyt asiakkaita on riittänyt suorastaan ruuhkaksi asti.

– Kiitos asiakkaille kärsivällisyydestä alkukesän suhteen, yrittäjä kiittelee.

Pienet sateet eivät silti haittaa, päinvastoin.

– Kun sataa, mansikat eivät kypsy niin nopeasti. Ja vedensaanti on tärkeää, sillä mansikan raakileet vaativat vettä, jotta ne voivat kasvaa kokoa.

Näillä keleillä marjasesonki jatkuu pitkälle elokuun puolelle.

– Paras sää mansikan kypsymiselle on puolipilvinen ja sellaiset plus 20 astetta. Viikon tai kahden kova helle saattaisi kypsyttää marjat yhtä aikaa, joten riippuu paljolti säistä kuinka pitkä mansikkakaudesta lopulta tulee, Mettälä arvioi.

Kesätyötä monelle

Tänä kesänä lammilaistilalla työskentelee 30 poimijaa. Valtaosa heistä on ulkomaalaisia, lähinnä Ukrainasta ja Venäjältä, mutta mukana on myös pari suomalaista. Poimijat aloittavat aikaisin aamulla, ja marjat viedään myytäväksi tilan omiin myyntipisteisiin, joita on kaikkiaan neljä – kaksi Lammin keskustassa, yksi Tuuloksessa sekä yksi tilalla.

– Meidän tilalla mansikanviljely perustuu siihen, että marjat markkinoidaan itse. Pystytämme omia myyntipisteitä sen mukaan kuin tarve vaatii.

Myyntipisteet ovat haluttuja työpaikkoja, ja tänä vuonna niihin tuli hakemuksia enemmän kuin paikkoja oli tarjolla.

– Myyntipisteisiin palkkaamme mieluiten paikallista työvoimaa, Mettälä sanoo.

Makeaa ja kestävää

Lammilaistila viljelee mansikkaa kahdeksalla hehtaarilla. Mansikan lisäksi tilalla viljellään myös vadelmaa, maissia, perusviljoja sekä tuoretta hernettä.

Vielä noin 15 vuotta sitten Suomessa viljeltiin pääasiassa Senga-lajiketta, mutta nyt Polka on syrjäyttänyt sen.

– Polka on kansansuosikki. Se on säilyvä, hyvänmakuinen ja sopii niin säilöntään, pakastamiseen kuin tuoreena syötäväksikin. Meillä Polka jalostetaan myös mehuiksi ja hilloiksi, koska sillä on hyvät jalostusominaisuudet.

Hani on aikainen lajike. Se käy säilöntään, mutta on Polkaa hapokkaampi. Tilalla itsepoimintaan tarkoitetuista marjoista noin 80 prosenttia on Polkaa, loput 20 prosenttia Sonataa.

– Sonata kypsyy yhtä aikaa Polkan kanssa. Se on oranssinpunainen, makeudeltaan erittäin hienonmakuinen ja tuoremarjana erinomainen.

Pitkät perinteet

Johanna Mettälä on toisen polven mansikanviljelijä. Hän on luotsannut Kuusamon mansikkatilaa miehensä Kai Mettälän kanssa jo 15 vuotta. Vaikuttaa vahvasti siltä, että kolmaskin sukupolvi saattaa jatkaa, sen verran topakasti 9-vuotias tytär Elina on tilan töissä jo mukana.

Tilan nimellä on oma historiansa.

– Nimi tulee omasta tyttönimestäni. Vanhempani aloittivat mansikanviljelyn vuonna 1980. Tilalla on pitkät perinteet ja niitä perinteitä olen halunnut jatkaa, nykyinen emäntä kertoo

Mettälän vanhemmat aloittivat aikanaan tilalla marjojen jatkojalostuksen. Myös tätä perinnettä vaalitaan – sekä kehitetään jatkuvasti uusilla ideoilla. Myytävänä on erilaisia hilloja, mehuja ja muita marjajalosteita.

– Jatkojalostuksen myötä mitään ei mene hukkaan. Meillä on kolmisenkymmentä eri tuotetta, joita on saatavilla ympäri vuoden. Tällä tavalla tekemistä riittää koko vuodeksi, mutta työ kuitenkin vaihtelee. Talvella keskitymme tuotekehittelyyn, kesä on pyhitetty marjanpoiminnalle, Mettälä summaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset