fbpx
Kaupunkiuutiset

”Nyt teen sitä, mitä olen aina halunnut tehdä”

Hämeenlinnalainen valokuvaaja Pekka Rautiainen aloitti viime kaudella Jokereiden KHL-vieraspelien vakituisena kuvaajana. Hän on viihtynyt kiireen ja jatkuvien lentojen pyörityksessä.

– Nyt teen työtä, mitä haluan tehdä. Tämä on sitä, mitä olen aina halunnut tehdä. Urheilukuvaus on suurin osa-alueeni. Urheilukuvaajalle ei tätä parempaa voi olla, Rautiainen miettii.

– Jokerit on Suomen suurin urheilubrändi. Se on täysin ammattimainen organisaatio, jossa on mahtava tehdä duunia. Kaikki toimii ja tehdään sovitusti.

Rautiainen lopetti kolme vuotta sitten päivätyöt Lassila-Tikanojan työnjohtajana. Hän kävi 1,5 vuotta kestäneen valokuvaajan ammattitutkinnon Jyväskylän aikuisopistossa.

Rautiaisella on takanaan pitkä kuvaushistoria ennen kuin harrastus muuttui ammatiksi.

Rautiainen on tuttu näky myös HPK:n peleissä. Hän kuvaa tällä kaudella Jokereiden kaikki 60 KHL-ottelua seitsemässä eri maassa.

Rautiaiselta kysyttiin vuosi sitten mahdollisuutta lähteä kuvaamaan Jokereiden vieraspelejä.

– Sain täällä sovittua kuviot niin, että pystyin lähtemään. Viisumeissa oli alkuun säätämistä. On tullut nähtyä paikkoja, joihin ei muuten tulisi ikinä mentyä.

– Kazan erottui edukseen. Se oli siisti paikka, josta löytyi arkkitehtuuria. Joka paikkakunnalla yritän käydä tutustumassa kaupunkiin.

Logistiikka toimii

Rautiainen kehuu KHL:n hallien kuvausoloja. Hän on selvinnyt myös ajoittaisesta kielimuurista, sillä joka hallissa ainakin joku henkilökunnasta on puhunut englantia.

– Työt eivät ole koskaan jääneet tekemättä kielimuurin takia, vaikka joskus on ollut haasteita.

Jokereiden logistiikka toimii eri siirtymisissä ammattimaisen hiotusti. Ilman Jokereiden omaa syytä joukkue joutui viime kaudella odottelemaan yhteensä kolmisen tuntia Tserepovetsin lentokentällä. Se oli joukkueesta riippumaton poikkeus.

Rautiainen hukkasi muutamaksi tunniksi yhden kameroistaan Omskin reissulla.

– Edellisestä paikasta siirryimme Omskiin vähillä unilla ja kiireisellä aikataululla. En osaa nukkua koneessa. Kaupungilla oli sovittu keikka, jossa en tarvinnut tuota kameraa. Huomasin vasta hotellihuoneessa kameran kadonneen.

– Hotellin respassa oli kiva nainen töissä, joka oli huomannut minun unohtaneen kameran tiskille. Kamera löytyi. Väsymys ja huolimattomuus aiheuttivat tämän paniikin.

Mukavana muistona on mielessä viime joulukuulta vierailu orpokodissa Zagrebissa. Jokerit oli tuonut mukanaan oman joulupukin.

– Mukana oli pari pelaajaa Jokereista ja pari kaveria Zagrebin joukkueesta. Se oli näkemisen arvoinen homma ja liikuttava kokemus. Kävimme myös lastensairaalassa.

Rautiainen on seurannut kiekkoa kohta 30 vuotta, mutta hänen mukaansa fanittaminen on unohtunut kuvaamisen muututtua työksi.

– Jokerit on hyvä organisaatio olla duunissa, hän kuittaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset