Kaupunkiuutiset

Nyt tulevat Mobo -rastit!

Suunnistus on nyt helpompaa, kuin koskaan. Perinteisen iltalenkin saa hitusen kiinnostavammaksi lähtemällä aina pystyssä oleville iltarasteille.

Rasteja voi etsiä nyt älypuhelimella myös Hämeenlinnan alueelta. Ilmaisen MOBO-sovelluksen kautta älypuhelin toimii karttana, kompassina ja leimauslaitteena. Kiinteät rastit ovat taas maastossa ympäri vuoden.

Mobo -rasteja on Hämeenlinnan alueella vasta Kiipulassa, mutta syyskuun loppuun mennessä kiintorastit viedään myös Ahvenistolle ja Aulangolle. Syys-lokakuun aurinkoisina päivinä rasteille ehtii vielä hyvin.

– Koulusuunnistuksesta saattaa jäädä tänä syksynä hieman mukavammat muistot. Nuoria kiinnostavat älypuhelimet, ja opettajien ei taas tarvitse enää viedä ja hakea rasteja joka kerta maastosta, Hämeenlinnan Tarmon suunnistusjaoston puheenjohtaja Jari Järvinen kertoo.

Järvinen esitteli suunnistusjaoston kojulla mobiilikiintorasteja keväällä Liikut sää? -messuilla. Siellä usea opettaja kiinnostui ja tarttui tilaisuuteen.

Järvinen ideoi ja vei ensimmäiset rastit toukokuussa Kiipulan ammattiopiston kylkeen. Mies suunnitteli tätä ennen Hämeenlinnan Suunnistajien karttapohjalle Mobo -rastien sijainnit ja reitin. Suunnistusliitolta tulivat painekyllästetyt rastitolpat.

– Kiintorasteja on Mobo -radalla 14 ja ne voi kiertää missä järjestyksessä vain. Niitä voi etsiä kerralla myös itselle sopivan määrän.

Tarmon väki pystyttää rastit syyskuussa Aulangolle ja Ahvenistolle Jari Järvisen ja Mika Laitamäen johdolla.

– Aulangolle tulee kaksi lähtöpaikkaa. Toinen on joutsenlammen kioskin vieressä, toinen ulkoilumajalla. Ahveniston lähtöpaikka on maauimalalla, Järvinen kertoo.

– Toivottavasti myös Aulangon kylpylä huomaisi mahdollisuuden markkinoida helppoa liikuntamahdollisuutta.

Esteettömät rastit ovat toinen uutuus. Järvinen kertoo, että niitä voi etsiä pyörätuolista käsin; Kiipulassa tällaisia rasteja on neljä, Aulangolle niitä tullee saman verran.

– Tervakosken ja Turengin koulujen lähistölle laativat Hämeenlinnan Suunnistajat Mobo -suunnistusreittejä tänä – tai viimeistään ensi vuoden aikana. Rasteja saattaa tulla tulevaisuudessa myös Kaupunginpuistoon tai vaihtoehtoisesti ydinkeskustan koulujen lähelle, kertoo seuran puheenjohtaja Kalle Virtanen.

Suunnistusliiton internet -sivuilta löytyy Mobo -rastiesittely. Siitä aloittelijakin ymmärtää helposti, miten homma toimii. Mobo -rastien kotisivuilta näkee reaaliajassa omat- ja toisten suunnistajien leimaukset kaikilla Suomen 130 radalla.

– Tällä hetkellä Suomessa lienee maailman eniten Mobo -suunnistusratoja, vaikka ne ovat alun perin Virosta lähtöisin.

Mobo -rastien paikkoja on myös silloin tällöin mahdollista siirtää, jottei homma kävisi liian samanlaiseksi. Ja koska ratoja löytyy ympäri maata, voi loma- tai työmatkalainen piipahtaa silloin tällöin myös naapuripaikkakunnan rasteilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset