fbpx
Kaupunkiuutiset

Nyyti ja Elma ovat rotunsa valioita

Suomen kansalliskissarotu on keskivertokissa, joka on luonnollinen, seurallinen ja näyttää sellaiselta kuin kissan kuuluukin näyttää.

Hämeenlinnan kissanäyttelyssä julkistettiin Suomen kansalliskissa, joka on eurooppalainen. Hämeenlinnalaisella Pauli Salakka ei pidä nimitystä turhana.

Salakka toi näyttelyyn kymmenkuukautisen Nyytin ja 11-kuukautisen Elman.

– Nyyti on kahtena päivänä tuomarin paras ja Elma sai kaksi serttiä. Saimme kaiken mitä tulimme hakemaankin, sanoo Salakka.

Alun perin Salakalla oli tarkoitus ottaa vain yksi kissa.

– Nyytiä hakiessa Elma jäi pyörimään jalkoihin, se ikään kuin valitsi meidät. Siihen ei ollut enää mitään sanomista.

Salakkaa viehättää eurooppalaisessa sen ylpeä olemus.

Eurooppalainen on omistajaläheisen kissa, joka osaa näyttää kiintymyksensä, mutta osaa olla myös yksin. Elma on oman tiensä kulkija, joka tulee ihmisen lähelle silloin kun haluaa, Nyyti on sosiaalisempi, rohkeampi ja uteliaampi. Eurooppalainen kiintyy ihmisiin, on luonnollinen ja rauhallinen, mikä tekee siitä hyvän ensikissan lapsiperheeseen.

Salakalla on myös yksi cornis-rex kissa.

– Kolmikko tule toimeen hyvin. Ne nukkuvat samassa petissä ja syövät samasta kupista. Eurooppalaiset pitävät ulkoilusta ja minulla on ulkotarha jonne kissat pääsevät suoraan keittiön ikkunan kautta

Eurooppalaisen rotumääritelmän ydinajatus on kissatyyppi, joka on kaikilta ulkoisilta ominaisuuksiltaan eri rotujen ääripäiden keskikertokissa eli todellinen peruskissa.

– Kansallisrotua ei tarvinnut pohtia. Suomi täyttää sata vuotta, minkä kunniaksi oli hieno tilaisuus julkistaa virallinen kansalliskissarotu. Eurooppalainen alkuperäinen, perinteinen ja elinvoimainen kotimainen kissarotu. Yksi syy oli nostaa kissan arvoa kotieläimenä, sanoo Suomen Rotukissayhdistyksen puheenjohtaja Outi Vallenius.

Eurooppalaisia syntyy vuosittain Suomessa 60–100 pentua.

– Eurooppalainen ei ole pentutehtailurotu, mutta maatiaiskissa saattaa nousta noviisista jos täyttää standardit.

Valleniuksen mukaan Hämeenlinna ei päätynyt sattuman kautta paikaksi, jossa kansalliskissarotu julkistettiin.

– Varhaisimmat merkit kissoista Suomessa ovat rautakaudelta Hämeenlinnasta ja Janakkalasta sekä Mikkelistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset