Kaupunkiuutiset

’O sole mio, Italia!

Italia on ainutlaatuinen maa koko maailmassa. Vaihtelevat alueet ovat sopusoinnussa meren ja vuorten välissä. Erilaiset maisemat, kuten vuoristot, historialliset linnat, suuret viinitarhat, romanttiset laguunit ja meri jonka värit eivät koskaan lakkaa hämmästyttämästä, ovat ainutlaatuisia.

On tuhansia vaihtoehtoja kierrellä maata ja elää paikallisen kulttuurin mukaan, lisäksi ilmaston ansiosta matkailijat ovat tervetulleita koko vuoden ajan.

Maaginen Apenniinien niemimaa antaa mahdollisuuden lähteä kunnon vaellusretkelle, joka kannattaa tehdä heinäkuusta syyskuuhun. Italian Alpit kohoavat 3 500 metriin ja laskettelu on maiseman suosituinta urheilua. Laskettelukohteet ovat tunnettuja leveistä ja hyvin hoidetuista rinteistään, jotka ovat turvallisia ja erittäin sopivia lapsiperheille. Löytyy toki myös haastavia rinteitä niistä pitäville, suosikkihiihtokeskuksia ovat muun muassa Cervinia (Aostanlaaksossa), Sestriere (Piemontessa), Cortina d’Ampezzo (Venetossa). Italian hiihtokausi kestää noin joulukuusta maaliskuuhun.

Jos pitää rauhallisesta ja kotoisimmasta ympäristöstä, vuoristossa ja laskettelumäkien läheltä voi löytyä sopivia yöpymispaikkoja paikallisilta bed and breakfast -majoituksilta, vuokramökiltä tai kylien vuokrahuoneista.

Italialaisessa keittiössä on voimakkaita alueellisia eroja, lähes jokaisella kylällä ja kaupungilla on paikallinen erikoisuutensa. Koska raaka-aineita on maassa helposti saatavilla, maaseuduin ruoanlaitossa käytetään luonnon kasveja ja yrttejä. Pienissä kylissä on mahdollisuus nauttia vanhanaikaisista mauista, sillä vanhat sukupolvet käyttivät ruoanlaitossa pelkästään sesongin raaka-aineita.

Saappaan muotoinen niemi antaa mahdollisuuden maistaa myös meren eri tuotteita ja nauttia samalla hiekka- ja kivirannoista. Rantalomaa voi viettää esimerkiksi Sardiniassa, Campaniassa, Sisiliassa, Apuliassa, Toscanassa, Calabriassa, Marchessa, mistä löytyvät suurimmat ja suosituimmat rannat. Pohjois-italiasta löytyy toki myös rauhallisia rantakohteita, muun muassa Ligurian maakunnasta. Finale Ligure, Bergeggi, Portofino, Varigotti ovat sopivia paikkoja perhelomille.

Italian taide nousi maailman kärkeen renessanssin aikana. 1500-luvulla Rooman merkitys taidekaupunkina kasvoi, kun paavit kutsuivat sinne aikansa etevimmät taiteilijat, kuten Michelangelon ja Leonardo da Vincin. Tärkeimmät historialliset kaupungit ovat ehdottomasti Rooma ja Firenze.

Italian suosituin lomakohde on pääkaupunki Rooma, joka sijaitsee keski-italiassa ja sen amfiteatteri Colosseum. Kaupunkiin kannattaa matkustaa touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa, jolloin sää on ihanteellinen. Joulukuu on myös viihtyisä aika, sillä silloin saa nauttia joulun tunnelmasta ja jouluostoksista.

Toisella sijalla ovat Venetsian kanavat Veneton maakunnassa, joka on tunnettu romanttisesta ja mystisestä ilmapiiristään. Huhtikuusta marraskuuhun saakka Venetsia on pullollaan matkailijoita. Paras vuodenaika käydä siellä on ehdottomasti ennen ja jälkeen matkailukauden, kun kaupungissa on vähemmän turisteja ja miellyttävän mieto ilmasto.

Kolmannelta sijalta löytyy Milanon Duomo-katedraali, joka sijaitsee Lombardian maakunnassa. Milano on myös suuri kulttuuri- ja muotikaupunki. Suurkaupunkiin kannattaa matkustaa silloin, kun siellä on vähemmän turisteja, eli keväällä huhti-toukokuussa ja syksyllä loka-marraskuussa, jolloin luonto muuttuu värikkääksi ja sää on leuto.

Elokuuta on hyvä välttää, sillä lämpö voi olla tukahduttavaa, hinnat nousevat ja joka puolella on matkailijoita. Elokuussa monet liikkeet voivat olla suljettuina, koska useat italialaiset matkustavat lomalle meren äärelle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset