Kaupunkiuutiset

”Ohjaajan kehu on paras palkinto”

Hämeenlinnalaisen Timo Ritola käyttölinjaiset englanninspringerspanielit hakevat riistaa vain käskystä, eivät vingu, eivätkä muutenkaan hötkyile metsällä. Takana on vuosien johdonmukainen koulutus.

– Koiran koulutus on periaatteessa yksinkertaista, mutta siinä voi tehdä monta virhettä, Suomen Metsästysspanielit -yhdistyksen puheenjohtaja Ritola sanoo.

Ritola on harrastanut käyttölinjaisia spanieleita noin 20 vuotta ja hän toimii myös spanieleiden metsästyskokeiden tuomarina sekä on innokas metsästäjä

Pääperiaatteena on, ettei koulutuksessa pidä ahnehtia. Koiralle opetetaan asiat vaiheittain ja seuraavalle portaalle voi siirtyä vasta, kun koira hallitsee edellisen varmuudella.

– Kun koulutus etenee lyhyin askelin, lopputulos näkyy vasta parin vuoden päästä. Kokeneelta kouluttajalta kannattaa aina hakea neuvoja, muiden tekemiä virheitä on turha toistaa. Kokeneen kouluttajan tunnistaa yleensä siitä, että hänellä on hyvät meriitit kyseisestä lajista, sanoo Ritola.

Ritola tähdentää, että harjoittelun tulee olla mukavaa paitsi koiralle myös kouluttajalle.

– Jos ohjaajalla on huono päivä, kannattaa koulutuskin jättää väliin. Riskinä on, että kouluttaja tekee virheitä, joiden korjaaminen on työlästä jälkikäteen.

Ritolan mukaan harjoituksissa on pyrittävä aina onnistumiseen ja epäonnistumisen mahdollisuus tulee minimoida etukäteissuunnittelulla.

– Jos harjoitus kaikesta huolimatta epäonnistuu, ei siitä tule tehdä numeroa. Kaikkein tyhmintä on rangaista koiraa, jollei koira tiedä, mitä siltä vaaditaan. Harjoitus on keskeytettävä ja suunniteltava se helpommaksi.

Auktoriteettia tottelevaisuudesta

Auktoriteetti rakennetaan arkitottelevaisuudella, eikä koulutuksessa. Koiran ei pidä tehdä päätöksiä, vaan luottaa isäntäänsä. Koiran palkitsemista oikein suoritetun tehtävän jälkeen ei tule koskaan unohtaa.

– Ohjaajan kehu on paras palkinto. Kehut on jaettava oikealla hetkellä eli heti hyvän suorituksen jälkeen.

Ritola muistuttaa, että koira on oppivaisimmillaan 8–12 viikon iässä, eli ns. nopean oppimisen kaudella.

– Tuolloin koiralle on hyvä opettaa perusasiat luoksetulo, noutamisen perusteet ja istuminen. Koulutukseen on varattava vain lyhyitä hetkiä ja vältettävä liiallista fyysistä rasitusta. Fyysiset harjoitteet voivat kestää alle vuoden ikäisellä koiralla maksimissaan varttitunnin. Harjoite on lopetettava onnistumiseen, vaikka koiralla olisi intoa jatkaakin. Puolitoistavuotiaalle koiralle voi jo teettää pitkiäkin harjoituksia. Koiralle tulee jäädä intoa seuraavaan harjoitukseen.

Käyttölinjainen sopii metsästykseen

Näyttelylinjan ja käyttölinjan koirat eivät ole välttämättä samalta planeetalta.

– Kumpikin on aikojen saatossa jalostunut omaan käyttötarkoitukseen, toinen pelkästään miellyttämään ihmisen silmää, toinen metsästyskäyttöön. Jotkut kasvattajat sekoittavat näitä kahta linjaa ja pahimmillaan koiralla saattaa olla ominaisuuksia kummaltakin linjalta, jolloin tulos voi olla huono. Vahva riista into ja haluttomuus miellyttämiseen samassa koirassa voi olla todellinen pommi.

Ritola kehottaa pennun ottajaa tutkimaan koiranetistä, miten aktiivisesti kasvattaja on koiriensa kanssa harrastanut rodunomaisissa kokeissa ja ennen kaikkea miten menestyneitä hänen omat koiransa ja kasvattinsa ovat.

– Koetulokset ovat ainoa puolueeton tapa saada tietoa koirista ja niiden käyttöominaisuuksista, muistuttaa Ritola.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.11.2020