fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Oikarin veljekset ryhtyivät yrittäjiksi - Nyt työtä riittää ympäri vuoden

Parolan lehmuksen alla Onni (vas.) ja Taneli Oikari kehuvat Hattulaa hyväksi paikaksi asua ja yrittää. Kuva: Lea Karmala
Parolan lehmuksen alla Onni (vas.) ja Taneli Oikari kehuvat Hattulaa hyväksi paikaksi asua ja yrittää. Kuva: Lea Karmala

PintaOnni ja KaatoTane tekevät nimensä mukaisia hommia. Hattulassa asuva Onni Oikari tekee maalaustöitä ja veli Taneli Oikari tarjoaa puiden kaatoa ja raivauksia.

Ensin lähti yrittäjän tielle Onni Oikari lähes neljä vuotta sitten.

– Meidän alalla tulee monelle työntekijälle, varsinkin nuorille, lomalappu talvella, ja vakityötä on vaikea saada. Ensiksi mietin osuuskuntaa, mutta sitten päätin laittaa toiminimen. Nyt olen pystynyt työllistämään itseni koko vuodeksi, hän kertoo.

Taneli Oikari ryhtyi yrittäjäksi viime marraskuussa.

– Valmistuin metsuriksi vuosi sitten. Olen vaihtanut alaa montakin kertaa. Nautin luonnosta, siellä liikkumisesta ja fyysisestä työstä, ja mietinkin, että voisin tehdä jotain sellaista. Päätin sitten parhaaseen mahdolliseen aikaan keskitalvella aloittaa metsuriyrittäjänä. Mutta hengissä on selvitty, hän naurahtaa.

 

PintaOnnin työmaat ovat usein remonttikohteita. Hän on tehnyt lyhyttä keikkaa lähialueen lisäksi Helsingin suunnalla.

– Teen jonkin verran myös erikoisempia sisustuspinnoitetöitä. Pyrinkin suuntaamaan enemmän sille puolelle ja haluan sitä kehittää. Niitä töitä on eniten pääkaupunkiseudulla, hän kertoo,

Loppuvuosi molemmilla veljeksillä näyttää töiden puolesta aika täydeltä. He vinkkaavatkin ihmisiä tilaamaan maalaustyöt ja puunkaadot ajoissa, esimerkiksi nyt syksyllä voisi jo ennakoida kevättä.

– Minulla on varauksia jo ensi kesäksikin, Onni Oikari kertoo.

KaatoTanelikin pääsi jo keväällä vauhtiin, kun sovitut raivaukset käynnistyivät. Sen jälkeen hän on saanut painaa niin paljon kuin vain ehtii. Puiden kaatajaa tarvittiin kesällä monilla mökeillä.

Kaikki puut eivät Tanelin mukaan ole ollenkaan samanlaisia nurin laitettavia.

– Joskus ei ole tilaa, on joko esteitä, joita pitäisi raivata, tai joutuu kiipeämään, ja se tulee sitten kalliimmaksi.

 

Ammattilainen neuvoo, että talojen vierellä ei kannata päästää puita kasvamaan ollenkaan isoksi.

– Ajoissa on hyvä selvittää puun kunto, ainakin jos se on lähellä rakennuksia. Mitä huonommassa kunnossa puu on, sitä kalliimmaksi se tulee poistaa. Kun se on tarpeeksi laho, sinne ei uskalla enää kiivetä.

Puihin nouseminen sinänsä on Tanelin mielestä ihan mukavaa hommaa. Ja puusta saa otettua kännykällä kivoja kuviakin.

– Jo lapsena kiipeilin. Mukulana asuttiin Viertotiellä, ja olin siellä jäänyt puusta roikkumaan henskeleistä. Itseni mielestä se oli hauskaa, mutta ei vanhempieni mielestä.

 

Syntyjään hattulalaisilla Oikareilla on yrittäjyys vähän jo veressä, sillä heidän Matti-isänsä on hierojayrittäjä, ja isollaveljellä Villellä on lounaskahvila Turengissa. Juho-veli on Onnin mukana maalaushommissa.

Hattulaa Oikarit kehuvat hyväksi paikaksi asua, ja sieltä on helppo lähteä vähän kauemmaksikin töihin.

– Pari vuotta asuimme välillä Lapissa. Tykkäämme vaimon kanssa vaeltaa ja retkeillä, itse myös metsästän ja kalastan. Lappiin jäi kyllä yli puolet miehestä, mutta lasten kanssa on parempi asua lähellä sukua ja tukiverkkoa, Taneli Oikari tuumaa.

Onni Oikari ei niinkään välitä erätaivalluksista.

– Tykkään luonnosta, mutta pidän itseäni enemmän kaupunkilaisena. Olen urbaani retkeilijä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset