Kaupunkiuutiset

Mielipide: Oikealta ohi ja kolmion takaa eteen! – Kiertoliittymien väistämissäännöt yhä hakusessa

Kärkikolmion takaa ei saa kiilata eteen, ei Poltinahon risteyksessä, eikä muuallakaan. Kuva on kunnon pakkastalvelta tammikuulta vuonna 2010. Kuva: Rauno Lahti
Kärkikolmion takaa ei saa kiilata eteen, ei Poltinahon risteyksessä, eikä muuallakaan. Kuva on kunnon pakkastalvelta tammikuulta vuonna 2010. Kuva: Rauno Lahti

Hämeenlinnan kantakaupungin kiertoliittymistä vanhin on Poltinahon ympyrä, joka oli alun perin neljän kadun risteyksen kiertoliittymä vanhoilla liikennesäännöillä, eli oikealta tulevalla oli etuajo-oikeus.

Sitten ympyrä muutettiin nykysääntöjen mukaiseksi kiertoliittymäksi, jolloin ympyrässä olevilla on etuajo-oikeus ja ympyrään tulevilla on väistämisvelvollisuus, kun ne tulevat kolmion takaa.

Monet ajoivat ensin vanhoilla säännöillä, jolloin se aiheutti sekaannusta ja läheltä piti – tilanteita. Liittymän sisään- ja ulosajoväylillä on myös kevyen liikenteen, eli jalankulku-, sekä pyöräilytiet, joten ne aiheuttavat erityisvarovaisuutta.

Niitä ei ole Kutalan eli Katisten, eikä Katuman kiertoliittymissä.

Kutalan kiertoliittymä on selkeä, kun se on yksikaistainen. Ainoan ongelman olen todennut, että kun olen ympyrässä sisällä ja olen tullut Tuuloksen suunnasta, niin paloaseman suunnasta tulevat autot ajavat hiljentämättä ympyrään.

Ikään kuin heillä olisi etuajo-oikeus, ”oikealta tulevina”! Sellaista tapahtuu usein. Onneksi osaan viisaampana väistää.

Samoin tapahtuu Poltinaholla, kun ajan Turuntietä moottoritien suunnasta ja olen sisällä ympyrässä, niin jäähallien suunnasta tulevat tunkevat ”oikealta” sisään!

Katuman turboliittymä on oma lukunsa, se kun on kaksikaistainen. Kun ajan kaupungin varikon suunnasta ja olen oikean puoleisella kaistalla menossa Rengon suuntaan, niin Turengin suunnasta tulevat vasenta kaistaa ajavat ohittavat autoni kiertoliittymän jatkeella.

Tulin hiljattain Turengin suunnasta ja olin menossa Kantolaan. Ajoin vasenta kaistaa, kun se jatkui luonnollisena väylänä. Silloin kaksi autoa, jotka tulivat kaupungin varikon suunnasta, menivät ohitseni oikealta?

Mielestäni rinnakkaiset kaistat ovat ryhmittymiskaistoja, eivätkä ohituskaistoja.

Heikki Notko

Hämeenlinna

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic