fbpx
Kaupunkiuutiset

Oikeuksia ja velvollisuuksia jokaisella kulkijalla

Suomessa on poikkeuksellisen laajat jokamiehenoikeudet verrattuna muuhun maailmaan. Luonnossa saa liikkua hyvinkin vapaasti, mutta muutama perussääntö on hyvä muistaa.

Jalan, hiihtäen ja pyörällä saa liikkua vapaasti muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetulla alueella, kuten kasvukautisella pellolla. Talvella peltojen yli saa kulkea. Myös yksityistiellä voi liikkua, mutta niitä voidaan rajoittaa moottoriajoneuvojen osalta.

Telttailu ja autossa tai veneessä oleilu onnistuu tilapäisesti alueilla jossa liikkuminen on sallittu, mikäli siitä ei koidu vahinkoa tai haittaa maan omistajalle. Pidempiaikaisen oleskelun ollessa kyseessä on syytä neuvotella asiasta maanomistajan kanssa. Joka tapauksessa alueelle ei sovi rakentaa tai kaivaa niin, että siitä jää pysyviä jälkiä.

Oikeuksien perusteella kotirauhaa ei saa kuitenkaan häiritä, vaikka luvallisesti olisikin vieraalla tontilla.

Jokamiehen oikeuksia voi rajoittaa vain viranomaispäätöksiin perustuvilla kielloilla. Omavaltaisia rajoituksia ei omistajakaan saa asettaa tontilleen.

Satokauden säännökset

Marjastus- ja sienikausien alkaessa usein nousee kysymys, missä niitä saa poimia. Marjat ja sienet eivät kuulu tontinomistajan omistukseen, vaan niitä saa poimia vapaasti reiteillä, missä kulkeminen on muutoin sallittua. Pihapiireistä niitä ei saa poimia, mutta piha yleensä käsittää vain rakennuksen selvästi pihapiiriksi merkityn läheisyyden. Tässäkin tulee käyttää harkintaa kotirauhan ja hallintaoikeuden suhteen.

Maahan pudonneita oksia, käpyjä ja terhoja saa samoin kerätä. Elävistä puista ei saa niitä ottaa. Sammalta ja jäkälää ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa, samoin soraa ja kiviä kerätessä.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Jos metsäpalovaara on ilmeinen, avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen edes maanomistajan luvalla.

Tärkeää on myös muistaa korjata jälkensä: roskat tulee ottaa mukaansa. Roskaamiskielto koskee kaikkia yleisiä ja yksityisiä alueita.

Koiraa saa ulkoiluttaa toisen alueella kytkettynä tai siten, että se on tarvittaessa välittömästi kytkettävissä. Maanomistaja voi antaa luvan pitää koiraa irti.

Kaikki yli viisi kuukautta vanhat koirat on kuitenkin pidettävä kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään saakka aikana jolloin riistaelämillä on poikasia.

Kissojen tulee pysyä aina kytkettynä ja valvonnassa ulkona ollessaan.

Oikeudet koskevat myös kaupallista toimintaa, eli sillä miksi esimerkiksi marjoja tai käpyjä poimitaan, ei ole merkitystä, niin kauan kun ympäristölle ei koidu siitä vähäistä suurempaa haittaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset