Kaupunkiuutiset

Ojansuun teos Vuoden aforismikirja

Katoavaisuuden aineisto on valittu Vuoden 2014 aforismikirjaksi. Hämeenlinnalaisen kirjailijan ja filosofin Johannes Ojansuun teos sai Suomen aforismiyhdistyksen jakaman tunnustuksen tammikuun lopulla. Valinnan tehneessä raadissa olivat kirjailija-toimittaja Karo Hämäläinen, kirjailija-filosofi Torsti Lehtinen ja kehitysjohtaja Varpu Rauhala. Ensimmäisen kerran tunnustus jaettiin vuonna 2005.

Aforismi eli ajatelma, mietelmä tai mietelause on nasevassa ja lyhyessä muodossa lausuttu ajatus. Täsmällisemmin määriteltynä aforismi on ajatuksellisesti painokas sekä tiiviisti ja tyylikkäästi muotoiltu virke tai niiden kokonaisuus. Määritelmällisesti aforismi on proosaa, eli rivit kirjoitetaan loppuun ilman säejakoa.

– Kyllä tää sellaista merkitysalkemistin hommaa on, Ojansuu määrittelee.

– Aforismien kautta tutkailen kielen ja maailman suhdetta. Pyrkimykseni on avata merkityksiä uudesta näkökulmasta.

Arvokas sivutuote

Raadin perustelujen mukaan Ojansuu on onnistunut yhdistämään kielessään filosofisen tarkkuuden ja runollisen vapauden. Katoavaisuuden aineisto on hiottu kokonaisuus, joka kohtaa lukijan tuoreella oivaltavuudellaan. Kirjoittajan aforismit syväluotaavat ihmisyyttä sen koko laajuudessa, myös elämän selittämätöntä ja tyhjää tilaa.

Raati nostaa esiin Ojansuun pitkän työrupeaman filosofian kansanomaistamiseksi, ja pitää Katoavaisuuden aineiston aforismeja vuosikymmenten mittaisen ajattelun synteesinä. Ojansuu antaa raadin mielestä lukijalle mahdollisuuden olla filosofisen kysymisen äärellä, mikä tuntuu tihentyvän kirjoittajan aforismiin: ”Kysymyksien tarkoitus on valo. Vastaukset loistavat poissaolollaan.”

– Aforismit syntyvät minulla usein filosofisen pohdiskelun ja –kirjallisuuden sivutuotteena, Ojansuu sanoo.

– En erikseen ryhdy kirjoittamaan aforismeja. Niitä vaan ilmaantuu sinne minne jää tilaa. Katoavaisuuden aineston lauseet ovat syntyneet viimeisen 10 vuoden aikana muun ajatteluprosessin lomassa.

Katoavaisuuden aineisto ilmestyi keväällä 2014 Into Kustannuksen ja Suomen aforismiyhdistyksen Pilke -julkaisusarjassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset