Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Oletko kokeillut parkouria tai akroilua? – Akrohouse opettaa luovaa liikuntaa

Kati Huusko painottaa, että jokainen harrastaja hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on. Akrohousen lajeissa kukin edistyy omalla tasollaan. Kuva: AP Sarjanto
Kati Huusko painottaa, että jokainen harrastaja hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on. Akrohousen lajeissa kukin edistyy omalla tasollaan. Kuva: AP Sarjanto

Riittääkö vauhtisi kaarevalla seinällä vai haluaisitko yrittää voltin tekemistä?Tiiriössä Parolantien päässä oleva Akrohouse on sisätemppuilupuisto, jossa voi harrastaa parkouria ja akroilua niin omatoimisesti kuin ohjatuissa ryhmissäkin.

Akrohouse avattiin Etra Megacenterin kylkeen syksyllä 2017.

– Sali syntyi omasta tarpeestani, olen aina halunnut temppuilla, mutta siihen ei löytynyt mitään sopivaa paikkaa, yrittäjä Kati Huusko kertoo.

– Minulla oli lujaa uskoa uuteen asiaan, vaikka parkour ja akrobatia ovat sanoina vähän jopa pelottavia.

Luonnollinen liike

Parkour on 1980-luvulla Ranskassa, Pariisin esikaupungeissa kehitelty liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen.

Akrohousessa voidaan rakentaa tähän tarkoitukseen erilaisia ratoja, joissa on esteiden ylittämisiä ja alituksia, hyppyjä, roikkumista, kiipeilyä ja tasapainoilua.

– Parkour on luonnollista liikkumista ja itsensä toteuttamista annetuissa olosuhteissa. Omat taidot riittävät ja jokainen harrastaja hyväksytään juuri sellaisena kuin hän on, Huusko määrittelee.

Temppuhallissa on myös kaksi erilaista ilmapatjarataa, joilla on turvallista harjoitella vaativiakin liikkeitä. Kuva: AP Sarjanto
Temppuhallissa on myös kaksi erilaista ilmapatjarataa, joilla on turvallista harjoitella vaativiakin liikkeitä. Kuva: AP Sarjanto

Oppia omasta itsestä

Lasten ohjatuilla kursseilla tutustutaan parkourin alkeisiin. Pienimmät opettelevat taitoa leikkien sekä pelien kautta ja vanhemmat etenevät sopivan haasteelliseen tahtiin.

Huuskon mielestä parkour on erinomainen harrastus, koska se kehittää monipuolisesti kehon hallintaa, eri lihasryhmiä, tasapainoa ja ympäristön havainnointia.

– Tärkeä pontti on, että parkourin harrastaja tutustuu myös itseensä ja löytää omat vahvuutensa sekä kehittämisen kohteet.

Kärrynpyöristä voltteihin

Temppuhallissa on myös kaksi erilaista airtrackia eli ilmapatjarataa, joilla voi harjoitella akrobatiaa.

– 5–7-vuotiaille suunnatuilla airtrack-temppuilun kursseilla keskitytään purkamaan energiaa ja tehdään kuperkeikkoja sekä temppuja. Vähän vanhempien ryhmässä tehdään edetään kärrynpyöristä aina voltteihin saakka, Huusko kertoo.

Lasten kursseihin niin parkourissa kuin akroilussakin kuuluu viisi harjoituskertaa. Uusi kurssi alkaa seuraavan perään ja niitä voi käydä useamman peräkkäin.

– Sisältö muuttuu kurssilaisten mukaan, jotta kaikille voidaan taata omantasoisia haasteita ja onnistumisia.

 

Tulevia kursseja

22.9. alkavat:

Parkour 5–7-vuotiaille ti klo 17.45.

Parkour 8–12-v. ti klo 18.30.

23.9. alkavat:

Airtrack -temppuilu 5–7-v. ke klo 17.45.

Airtrack-akrobatia 8–12-v. ke klo 18.30.

www.akrohouse.com

 

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.11.2020