Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Oliko Oranssia kultaa -kirjan nimi enne? – Lentävät Kerho-tarinat ovat nyt kansien välissä

90 vuotta täyttävä Hämeenlinnan pallokerho julkaisee oman pokkarin.
Marko Syrjälä katsoo kaikki Kerhon kotipelit tältä paikalta. Kädessään hänellä on uunituore esikoiskirja Oranssia kultaa. Kuva: Tuulia Viitanen
Marko Syrjälä katsoo kaikki Kerhon kotipelit tältä paikalta. Kädessään hänellä on uunituore esikoiskirja Oranssia kultaa. Kuva: Tuulia Viitanen

HPK Liiga oy on ryhtynyt myös kirjankustantamoksi. Marko Syrjälän Oranssia kultaa, tarinoita Kerhosta julkaistaan lauantaina.

Ihan putkeen ei ensimmäisen kirjan painatus mennyt. Takakannesta puuttuvat tekstit ja kirjoitusvirheitä piisaa.

– Kirjaan on kerätty kommelluksia ja sattumia, joten kyllähän jotain piti mennä tekovaiheessakin hassusti, teoksen kirjoittanut Marko Syrjälä kertoo.

Ikävä pukuhuone-elämää

Ajatus HPK-kirjasta virisi jo vuosia sitten vuonna 2016. Syrjälä heitti idean HPK-johdolle ja he innostuivat asiasta.

Syrjälä on harrastanut kirjoittamista puoliksi salaa. Hän on muun muassa kirjoittanut Kaupunkiuutisiin jääkiekkoaiheista kolumnia vuoden verran. Sen jälkeen hän on tehnyt HPK:n verkkosivuille Avointa peliä -blogia.

Kirjaa varten Syrjälä kaivoi Liigan tilastoista entisiä pelaajia, joille hän on soitellut ja pyytänyt heitä muistelemaan Hämeenlinnan pallokerhon aikoja.

– Kun jututtaa vanhoja pelaajia, poikkeuksetta kaikki sanovat ikävöivänsä pukuhuone-elämää.

Kirjassa lukija pääseekin kulissien taakse kuuntelemaan pukuhuoneläppiä eri kertojien kertomana.

– Ne ovat iso osa tätä lajia.

Kirjan on kuvittanut Hämeen Sanomien toimittaja Toni Rasinkangas.

Hannu-sedälle oma luku

Kaikki tarinat liittyvät jollakin tavalla Kerhon edustusjoukkueeseen. Syrjälä sanoo, ettei ole tarkistanut juttujen todenperäisyyttä vaan ne ovat kertojiensa versioita tapahtumien kulusta.

– Ihmiset kertovat tarinat niin kuin he ne muistavat.

Muun muassa legendaarinen valmentaja Hannu Jortikka on saanut kirjassa oman luvun. Syrjälän mukaan se oli selvää, koska Jortikka on ollut valmentajana värikäs ja tarinoita on hänestä riittänyt.

– Kuten Jortikka itse kirjassa sanoo: Nuori ja innokas valmentaja kun olin, niin paljon tuli varmasti sanottua kaikenlaista. En enää edes muista, mitä kaikkea, muut muistavat varmasti paremmin.

Marko Syrjälä suunnittelee jo kirjalle toista osaa.

Kopioiko Laru idean?

Syrjälä halusi kirjasta pokkarin, jossa on vaan hyviä juttuja myönteisessä hengessä.

– Se on tehty luettavaksi. Toivottavasti sivut ovat tulevaisuudessa hiirenkorvilla.

Kirjoittaja on iloinen siitä, että vanhat kerholaiset ottivat hänet hyvin vastaan. Moni on pitänyt kunniana, että on päässyt muistelemaan.

Mika Lartama ja Kimmo Miettinen kirjoittavat myös kirjaa vanhojen jääkiekkovaikuttajien muistoista Hämeenlinnassa. Ovatko miehet varastaneet sinun ideasi?

– Kyllä maailmaan kirjoja mahtuu.

Lue myös: Kaukaloiden sankareilta irtosi hersyvää tarinaa – Kimmo Miettisen ja Mika Lartaman uusi kirja tulee syyskuussa

 

Kirja julkistetaan lauantaina HPK–HIFK-pelissä. Kirjaa on saatavilla Kerho-shopeista ja Kerho-ravintolasta.

HPK-kirja

Kirjoittanut Marko Syrjälä.

Kuvittanut Toni Rasinkangas.

Myynnissä Kerho-shopeissa ja Kerho-ravintolassa.

Ote kirjasta Mika Kanniston kertomana:

Olimme Nurmisen Arin kanssa armeijassa samaan aikaan ja lähdimme sieltä vieraspelimatkalle yhdessä. Elettiin aivan kauden alkua, joten kyseessä oli vielä harjoitusottelu. Valmentajana oli Hannu Jortikka. Pysähdyimme syömään matkalla ja Nurmisen Malu otti tapansa mukaan ison puolen litran tuopillisen kylmää maitoa ruokajuomaksi. Hannu-setä käveli pöydän ohi, pysähtyi ja tuumasi Malulle: ”Hei nuori pelaaja Nurminen! Ei maitoa! Lehmä… on hiiidas eläin!”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset