fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Oma koti on jokaisen ihmisen perusoikeus – Asunnottomien yö järjestetään ensi lauantaina keskustassa

Tukitapahtumana järjestetään Kokemuskirjasto torstaina Hämeenlinnan pääkirjastolla.
A-klinikan ohjaaja Kari Jarho (vas.) ja Mokian nuorisotyönohjaaja Joonas Heinonen kertoivat Hämeenlinnan Asunnottomien yön tapahtumasta A-klinikkayhteisön pelihuoneessa Sotkankadulta. Kuva: AP Sarjanto
A-klinikan ohjaaja Kari Jarho (vas.) ja Mokian nuorisotyönohjaaja Joonas Heinonen kertoivat Hämeenlinnan Asunnottomien yön tapahtumasta A-klinikkayhteisön pelihuoneessa Sotkankadulta. Kuva: AP Sarjanto

Asunnottomien yö tukee jokaisen oikeutta omaan kotiin eli vakinaiseen asuntoon. Siihen liittyviä tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla vuosittain 17. lokakuuta, joka on myös Yhdistyneiden kansakuntien kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi.

Hämeenlinnan tapahtuman paikkana on Kino wanhakop, joka on Hämeen Mokian av- ja mediatekninen nuorisoyksikkö Sibeliuksenkatu 11:ssä.

– Tapahtumalla tuodaan asunnottomien ääntä kuuluville ja kannetaan huolta ihmisten pärjäämisestä. Samalla nostetaan esiin toimijoita, joilta voi saada apua ja tukea, A-klinikka Hämeenlinnan ohjaaja Kari Jarho sanoo.

Tilastojen mukaan Hämeenlinnassa on tällä hetkellä 10 asunnotonta.

– Meillä ei ole samaan tyyliin asunnottomia kuin esimerkiksi Helsingissä. Täällä on asiat hoidettu hyvin, mutta parantamisen varaa on aina, Jarho tuumaa.

Soppaa torilla

Kaikille avoin tapahtuma järjestetään lauantaina 17.10. kello 16-21 ja siihen osallistuvilta edellytetään kasvomaskin käyttöä. Samaan aikaan tilaisuuden kanssa torilla on etäpiste, jossa jaetaan soppaa sadalle ensimmäiselle ja talvitakkeja.

– Kinon ohjelma myös striimataan torilla olevalle teltalle ja se on kaikkien katsottavissa osoitteessa radiojauho.com, Hämeen Mokian nuorisotyönohjaaja Joonas Heinonen kertoo.

Tapahtuman järjestävät A-klinikka, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Hämeenlinnan nuorisoasunnot, Y-säätiö, Mokia ja kaupunki.

Tilaisuudessa ovat mukana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.).

Ohjelmassa on kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindbergin haastattelu sekä puheenvuoroja muun muassa Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston Katja Lahdelta, Hyväntahdon ruoka-avun Jari Nurmelta ja Kelan työntekijältä. Illan musiikista vastaavat Jussi Taipale, Joni Vierre ja Henry´s Club Duo.

Keskustelua kirjastossa

Asunnottomien yön tukitapahtumana järjestetään torstaina 15.10. kello 14-18 Kokemuskirjasto Hämeenlinnan pääkirjastolla.

– Tapahtumassa voi lainata “kokemuskirjan”, jonka kanssa voi keskustella 15-20 minuuttia.

– Kokemuskirjoina ovat muiden muassa velkaneuvoja, asumisneuvoja, kokemusasiantuntijoita ja Turvatalon edustaja, Jarho kertoo.

Heinonen muistuttaa, että kaikki asunnottomat eivät ole päihdeongelmaisia, vaikka niin helposti ajatellaan.

– Näin korona-aikana monet ihmiset ovat menettäneet toimeentulonsa ja esimerkiksi avioero voi panna pasmat aivan sekaisin.

Pelikirjaa tarvitaan

Jarhon mukaan Hämeenlinnan asunnottomat ovat usein ihmisiä, jotka ovat yöpyneet rautatieaseman hississä, kellarikomeroissa tai kavereiden sohvilla.

Asunto on lähtenyt alta avioeron, vuokrarästien tai häiriköinnin takia.

– Hämeenlinnan yhteistyöverkostoa tulee edelleen kehittää. Tarvitsemme yhteisen mallin tai pelikirjan, jonka mukaan ihmisiä voidaan auttaa ja myös ennaltaehkäistä asunnottomuutta, Jarho pohtii.

– Toivontiellä on edelleen kuusi asukasta, joille ei millään tahdo löytyä vuokra-asuntoa, vaikka taloja rakennetaan koko ajan. Se kertoo jotain tästä ajasta.

Ei syrjäseuduille

Päihteitä käyttävien henkilöiden asuntojen kaavoittaminen esimerkiksi vankilan läheisyyteen kaupungin rajalle ei ole Jarhon mielestä ratkaisu eikä mikään.

– Siellä ei ole palveluja eikä kunnollisia kulkuyhteyksiä. Ei ihmisten siirtäminen syrjäseuduille saa olla enää tätä päivää, eikä kenenkään tarvitse ansaita asuntoa päihteettömyydellä. Oma koti on jokaisen ihmisen perusoikeus, eikä sitä voi koskaan liikaa painottaa.

Kokemuskirjasto to 15.10 klo 14-18 pääkirjastossa. Asunnottomien yö la 17.10. klo 16-21 Kino wanhakopissa (Sibeliuksenkatu 11) ja torilla.

Juttua muokattu 14.10. klo 11.25, Jussi Taipaleen etunimi korjattu.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset