Kaupunkiuutiset

Omaishoitajakortista saa lisäturvaa

Mitä tapahtuu kotona hoidettavalle, jos omaishoitaja joutuu kauppareissulla liikenneonnettomuuteen ja menettää tajuntansa?

Pahimmillaan hoidettava on lukkojen takana täysin toimintakyvyttömänä ilman, että kukaan ulkopuolinen edes tietää hoidettavan olemassa olosta.

– Tällaisesta tilanteesta tuli kysely noin vuosi sitten porvoolaiselta omaishoitajalta. Hän oli peloissaan siitä, että ”entäs jos hän joutuu onnettomuuteen, menee tajuttomaksi tai pahimmassa tapauksessa kuolee”. Kukaan ei tiedä hoidettavasta mitään. Sen puhelun jälkeen oli pakko pysähtyä miettimään ratkaisua, Suomen Punaisen Ristin omaishoidon koordinaattori Sisko Aalto kertoo.

Syntyi omaishoitajakortti.

SPR:n kehittämä kortti on vastaavankokoinen ja näköinen kuin esimerkiksi pankkikortti tai kauppaketjujen asiakaskortti.

Korttiin kirjoitetaan yhteyshenkilön tiedot, johon otetaan yhteyttä jos omaishoitajalle sattuu jotain. Näin myös kotona hoidettava ei jää ilman huolenpitoa.

Omaishoitajakortti on käytössä aivan uunituore, sen ensimmäisiä kappaleita on toimitettu tämän syksyn aikana.

Yhdyshenkilö auttajana

– Ratkaisevaa on juuri se, että korttiin laitetaan sellaisen ihmisen yhteystiedot, joka pystyy hoitajan onnettomuustilanteessa järjestämään kotona odottavan hoidettavan hoidon välittömästi kuntoon, Sisko Aalto selvittää.

Hän muistuttaa, että hoidettava voi olla täysin liikuntakyvytön. Hoitajan onnettomuus- tai sairastumistilanteissa on suuri riski, että hoidettava jää pitkään ilman apua.

Yhteyshenkilövoi hetkellisesti vastata hoidosta, tai vaihtoehtoisesti ottaa yhteyttä viranomaisiin, jotka järjestävät jatkossa hoidon.

– Ideana on, että kortti on käyttäjällään näkyvästi esillä. Esimerkiksi kaulanauhaan ripustettu ja muovitaskuun sijoitettu kortti havaitaan onnettomuustilanteessa helposti, Sisko Aalto selvittää.

Kortin ripustaminen näkyvälle paikalle on ensiarvoisen tärkeää, sillä onnettomuustilanteissakaan kenellä tahansa ei ole oikeutta tutkia uhrin rahapussia.

Sisko Aalto ja SPR:n Hämeen alueen omaishoitajien tukitoiminnan aluetyöntekijä Taina Laakso kertovat, että lähitulevaisuudessa myös kuntia informoidaan omaishoitajakortin ideasta.

– Olisi erittäin hyvä, jos omaishoitajan eri rekisteritiedoissa olisi merkitä hoitosuhteessa. Tämäkin auttaisi järjestämään hoidettavan asiat pikaisesti kuntoon, jos hoitaja joutuu onnettomuuden tai sairauden vuoksi toimintakyvyttömäksi, Taina Laakso selvittää.

Suomessa on noin 40 500 päätoimisesti omaishoitajana työskentelevää henkilöä. Omaishoitajia on yli 350 000. Määrä on jatkuvassa kasvussa.

SPR myy kortteja kuuden euron hintaan. Mikään ei estä askartelemasta itsekään korttia. SPR:n kortissa yhteystiedot ovat painettuina, joten ne eivät katoa esimerkiksi vesisateessa.

Lisätietoja www.omaishoito.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset