Kaupunkiuutiset

Mielipide: Omaishoitajan oikeudet muistiperheessä

Lukija muistuttaa, että myös muistisairaiden omaiset tarvitsevat tukea.

Joka päivä 36 suomalaista sairastuu johonkin etenevään muistisairauteen eli vuosittain maassamme yhteensä 13 000 henkilöä. Kun muistisairaiden ihmisten läheiset huomioidaan, koskettaa sairaus lähes miljoonaa suomalaista.

Ikäihmisten palvelujen laatusuosituksessa (2008) on korostettu muistisairauksia erityiskysymyksenä. Muistisairaus aiheuttaa edetessään tuen tarpeita sekä sairastuneelle, mutta myös koko perheelle.

Kun ajatellaan muistisairaan ihmisen elämänlaatua ja toimintakykyä , on välttämätöntä huomioida myös sairastuneen omaishoitajan näkökulma ja tuen tarpeet.

Sekä muistisairaalla ihmisellä että hänen läheisillään on yhdenvertainen oikeus hyvään hoitoon, palveluihin sekä kuntoutukseen.

Kuka hoitaa muistisairasta, jos omaishoitaja uupuu eikä jaksa. Yöt voivat olla raskaita, kun ei uskalla nukkua, ettei sairastunut livahda ulos. Tuntuuko siltä, että päivät ja yöt menevät samassa sumussa.

Kun minun läheiseni sairastui, kesti kauan ennen kuin osasin etsiä mistään apua.

Monien mutkien kautta kolkutin Muistiyhdistyksen ovea ja sillä tiellä olen vieläkin. Oli upea tunne kun huomasi saavansa asiantuntevaa apua ja olkapään mihin nojata. Tuntui kuin olisi tullut kotiin.

Kanta-Hämeen Muistiyhdistys on nimensä mukaisesti asiantuntija ja tukikeskus, joka edistää ja auttaa omaishoitajia kaikissa eteen tulevissa ongelmissa.

Toiminnassaan yhdistys korostaa muistisairaan ihmisen osallisuutta ja toimijuutta, yhdenvertaisia oikeuksia ja oikea-aikaista palveluketjua.

Muistiyhdistys kokee, että muistisairaiden ja heidän omaishoitajiensa ääntä tulee kuulla vahvemmin heidän palvelujen, kuntoutuksen ja hoidon kehittämisessä.

Tunnistatko sinä olevasi omaishoitaja, autatko omaistasi arjen toimissa? Oletko ajatellut, että tarvitset tietoa omaishoidon tuesta, tai kuljetustuista, oletteko päässeet käymään ensitietokurssin tai haluaisitko vaikkapa kotiin jonkun siksi aikaa kun itse käyt kaupassa.

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, niin ole heti yhteydessä Muistiyhdistyksen asiantuntijoihin. Sieltä saat varmasti apua kaikkiin teidän perhettänne askarruttaviin kysymyksiin. He tekevät laajaa yhteistyötä eri tahojen kanssa ja sinulla perheinesi on oikeus saada apua ja tukea.

Sen oven avasin minäkin, enkä enää muualle lähde, niin upeita ja ystävällisiä toimijoita siellä on.

Pirkko Flod

Uusin Kaupunkiuutiset

19.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

20.9.2020