fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Omaishoitajien valokuvanäyttelyssä on esillä koko tunteiden kirjo – "Sain kuulla ihania tarinoita näihin kuviin liittyen"

Hämeenlinnan ja Hattulan omaishoidon verkoston yhteistyössä kokoama valokuvanäyttely on parhaillaan Iittalan Sauvolasta ja kiertää alueella koko syksyn.
Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajien toimistolla Katja Grönberg (vas.) ja Susanna Kollanus viimeistelivät tauluja, jotka ovat lähdössä kierrokselle eri puolille Hämeenlinnaa sekä Hattulaan ja Janakkalaan. Kuva: Heli Karttunen
Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajien toimistolla Katja Grönberg (vas.) ja Susanna Kollanus viimeistelivät tauluja, jotka ovat lähdössä kierrokselle eri puolille Hämeenlinnaa sekä Hattulaan ja Janakkalaan. Kuvat: Heli Karttunen

Omaishoitajien valokuvista koottu näyttely Kerro se kuvin – valokuvanäyttely omaisten tunteista avautui tiistaina Iittalan Sauvolassa.

Näyttelyn on tarkoitus kiertää alueella syksyn ajan.

Omaistyöntekijä Katja Grönberg Fin Fami – Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry:stä sai idean tunteiden kuvittamisesta vuosi sitten taiteilijaystävältään.

– Mielessäni alkoi itää ajatus, että vastaavaa voisi järjestää omaishoitajillekin, hän kertoo.

Idea sai kannatusta alueen yhdistyksissä.

– Koska kohderyhmällä on samankaltaisia tuen ja tiedon tarpeita, kannattaa yhdistysten resursseja yhdistää ja tämä on yhteistyötä parhaimmillaan, omaistoiminnan ohjaaja Susanna Kollanus Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry:stä sanoo.

Tunteiden käsittelyä kuvien kautta

Näyttelyssä on yhteensä satakunta valokuvaa kahdeltakymmeneltä omaishoitajalta.

– Sain kuulla ihania tarinoita näihin kuviin liittyen. Moni on kiitellyt, kuinka on alkanut katsoa luontoa ihan eri silmin, Grönberg kertoo.

Kuvat on koottu kollaaseiksi tauluihin, joista jokainen edustaa jotakin tunnetta: surua, iloa, arkea, väsymystä, ahdistusta, rakkautta, toivoa, kiitollisuutta ja kaipausta.

– Jokainen sai tulkita tunteitaan haluamallaan tavalla, Kollanus sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tältä näyttää arki omaishoitajien silmin nähtynä. Näyttelyn tauluihin haluttiin lisätä yksi elementti, joka yhdistää kaikkia tunteita, ja keskellä oleva järvimaisema löytyykin jokaisesta taulusta.

Varjonäyttely matkalaukkuun kiertämään

Hämeenlinnan kaupunki tuki näyttelyä 300 euron minipilotilla. Lisäksi Hämeen Kuvapalvelu sponsoroi hanketta ja yksityiset lahjoittivat kehykset. Ripustuksissa apua antoi taiteilija Heli Huotala.

Kuvista on tarkoitus koota myös matkalaukkukokoinen varjonäyttely, jota voi lainata kouluihin, päivä- ja hoitokoteihin sekä päivätoimintaan periaatteella, että laukku luovutetaan aina eteenpäin.

– Toiveena on, että laukku kiertäisi koko Suomen, Kollanus tuumaa.

Kerro se kuvin – valokuvanäyttely omaisten tunteista

Näyttelykierros: Iittalan Sauvola 31.8.–10.9., Turengin kirjasto 20.9.–1.10., Kauppakeskus Tuulonen 11.–22.10., Hattulan kirjasto 2.–11.11., Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajien toimiston ikkuna (Kirkkorinne 4, Hämeenlinna) 22.11.–3.12. ja Hämeenlinnan pääkirjasto 7.–17.12.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Hämeenlinna-Hattulan omaishoidon verkosto, johon kuuluvat Fin Fami – Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry, Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry, SPR Hattula, Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry ja Hattulan seurakunta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset