fbpx
Kaupunkiuutiset

Omaishoitajille on tarjolla lisää tukea ja koulutusta

Seutukunnan omaishoitajia tuetaan ja koulutetaan aikaisempaa aktiivisemmin alkaneen syksyn ja tulevan talven aikana. Koulutuspäivillä ja säännöllisillä viikkotapaamisilla pyritään helpottamaan koko ajan kasvavan omaishoitajaryhmän arjessa selviytymistä. Toiminnasta vastaa Hämeenlinnan seudun omaiset ja läheiset -yhdistys.

Päällimmäisinä tukimuotoina ovat syyskuun lopulla alkavat Ovet-koulutukset, tiistaikahvilat kuukausittain markkinapäivinä, kuluvalla viikolla käynnistynyt kiertävä kahvilatoiminta (Kaupunkiuutiset 5.9.) sekä vertaistukiryhmätoiminta.

– Omaishoitajien täytyisi oivaltaa, että heidän jaksamisensa on ratkaisevaa myös hoidettavan kannalta. Sen vuoksi omaan jaksamiseen pitäisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota, omaistoiminnan vastaava Kaarina Hauskala painottaa.

Hämeenlinnan seudulla on useita satoja omaishoitajia, Pelkästään Hämeenlinnassa yli 300 saa omaishoidon tukea. Silti on olemassa merkittävä osa omaishoitajia, jotka eivät hae omaishoidon tukea.

– Merkittävää on myös se, etteivät kaikki omaishoitajat edes ymmärrä olevansa omaishoitajia. Kasvava ryhmä on etäomaishoitajat, jotka hoitavat keinolla jos toisellakin omaisensa asioita vaikka eivät ole suorassa henkilökontaktissa omaiseensa. Myös nämä etäomaishoitajat tarvitsevat tukea, Kaarina Hauskala jatkaa.

Osalle omaishoitajista tuottaa hankaluuksia jo erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen, kun hoidettavalle täytyy saada tapahtuman ajaksi hoitaja.

– Vaihtoehtoja on nykyään onneksi runsaasti vapaaehtoisista ostopalveluihin ja kaupungin sijaishoitajiin. Omaishoitaja voi hyödyntää ostopalveluissa myös verotuksen kotitalousvähennystä. Omaan jaksamiseen omaishoitajan kannattaa panostaa kaikin käytettävissä olevin keinoin ja varoin, Kaarina Hauskala kannustaa omaishoitajia pitämään itsestään huolta.

Koulutusta tarjolla

Yhdistyksen kahvilakiertue aloitti Hauholta tämän viikon keskiviikkona. Kahvilatoiminta pyörii taajamissa pitkin syksyä.

– Jos tarvetta ilmenee, voidaan säännöllisesti kokoontuvia vertaisryhmiä perustaa pitäjiin, omaistoiminnan ohjaaja Suvi Silvola kertoo.

Omaishoitovalmennus Ovet-koulutus käynnistyy vajaan kahden viikon kuluttua. Neljän tapaamisen koulutus räätälöidään loppuosaltaan osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Valmennus on tarkoitettu niille, joilla on lähipiirissä sairastunut tai vammautunut, jotka tukevat läheistään, jotka haluavat vahvistaa tietojaan ja taitojaan ja jotka haluavat jakaa omia kokemuksiaan.

– Vertaisryhmät ovat usein hyvin terapeuttisia tapaamisia, Lea Kumpulainen tietää kokemustensa perusteella.

– Puhumme hoivatyöstä yleensä, lääkkeistä, yhteiskunnan tarjoamista palveluista ja tuista. Fysioterapeutti kertoo käytännön hoitotyöstä oman alansa näkökulmasta. Myös muita asiantuntijoita kutsutaan toiveitten mukaan, koulutuksesta vastaavat Arja Kartano ja Lea Kumpulainen kertovat.

He painottavat sitä, että koulutus on kaikille omaishoitajille avoin.

– Ei ole mitään kynnystä tulla mukaan, Arja Kartano painottaa

Ovet-valmennus tiistaisin 22.9. alkaen kello 13 yhdistyksen toimitiloissa, Hallituskatu 20. Ilmoittautuminen 14.9. mennessä Arja Kartano, 0500 77 991, ja Lea Kumpulainen 040 833 5647.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset