fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Omaishoitajista tuli lainsuojattomia - Miksi omaishoidon koordinaattorien toimet lopetettiin?

Kuva: Esko Tuovinen
Omaishoitajat ovat jääneet vaille tukea koronakriisin aikana. Kuva: Esko Tuovinen

Omaishoitajilta ei viety työtä, kuten suurelta määrältä suomalaisia. Mutta koronapandemian aikana heiltä on viety nekin vähäiset hengähdystauot, jotka laki omaishoidon tuesta heille suo.

Omaishoitajat ovat kautta linjan väsyneitä tai täysin uupuneita. Sovitut lakisääteiset lyhytaikaiset hoitojaksot on peruttu eikä päivätoimintaakaan ole. Järjestöjen tukitoimet ovat olleet pitkälti puheluiden, kirjeiden ja digivälitteisen kohtaamisen varassa.

Omaishoitotilanteet ovat hyvin erilaisia; joku jaksaa vielä yrittää, joku toinen ei. Toivoisi valtion ja kuntien näkevän tilanteen ja suhtautuvan vakavasti näiden perheiden olosuhteisiin, joissa selkä on jo katkeamassa ja uhkaa tulla kaksi potilasta kerralla.

Ei voi olla niin, että hoidettavalle ei löydy tilapäistä hoitopaikkaa, vaikka omaishoitaja ja koko perhe, joskus myös lapset, on romahtamispisteessä.

Kynnys pyytää apua on korkea

Totuus on, että omaishoitajan kynnys pyytää apua on hyvin korkea. Hän ei koskaan pyydä apua kevein perustein eikä turhaan.

Vastatakseen omaishoitoperheen tarpeisiin, täytyy pystyä näkemään ja tunnistamaan uhkaavat tilanteet. Jotta uupunut omaishoitoperhe tulee autetuksi, täytyy heillä olla perheen tilanteen tunteva palveluja koordinoiva sama henkilö.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupungin nykyinen järjestelmälähtöinen palveluohjausmalli palvelee omaishoitajia huonommin kuin omaishoidon koordinaattori aikaisemmin.

Omaishoidon koordinaattori on rinnalla kulkija, joka pystyy pienessä ajassa hahmottamaan omaishoitajan kulloinkin tarvitseman avun tarpeen ja näkee hälytysmerkit. Kun puheluun vastaa kuka kulloinkin, on selvää, että tilanteen hahmottaminen ja avun tarpeen selvittäminen vie myös paljon enemmän aikaa, kuin aikaisempi malli.

Omaishoitajalle on turhauttavaa selittää samoja asioita aina uudelleen puheluun kulloinkin vastaavalle henkilölle.

Kaikille osapuolille olisi ollut tehokkaampaa ja kokonaistaloudellisesti edullisempaa lisätä omaishoidon koordinaattoreita sen sijaan, että lopetettiin koordinaattorien toimet ja kaikki palveluohjaajat vastaavat puheluihin. Lyhytnäköiset päätökset eivät auta ketään.

Kysymyksiä on herättänyt se, että laki omaishoidontuesta ei toteudu. Miten Suomessa ja Hämeenlinnan seudulla on ajateltu korvata omaishoitajille pitämättä jääneet lakisääteiset vapaat? Mitä muita lakeja rikotaan koronan varjolla?

Airi Suuronen

Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset